23 грудня, 2016

ОДУМ провів святочну зустріч у Канаді

На бенкеті виступає ансамбль бандуристів‚ яким керує Оксана Родак-Луценко.

ЛОНДОН‚ Онтаріо. – Центральний комітет Об’єднання Демократичної Української Молоді (ОДУМ) на відпочинковій оселі „Україна“ 2-4 вересня провів „Одумівську зустріч“, присвячену 66-ій річниці від створення ОДУМ, 40-літтю оселі та 25-літтю Незалежности України.

2 вересня відслужили Молебень оо. Василь Федів та Ярослав Буцьора, потім відбулося піднесення прапорів та збірка молоді в одностроях, спільний обід, концерт, спортові змагання і традиційна ватра. Важливою подією був автобус „Голодомор“‚ оснащений технічними засобами для показу і розповідей свідків Голодомору про геноцид України 1932-1933 років.

Для проведення зустрічі був створений Організаційний комітет, який очолила Ліза Джансон. До комітету входили Таня Лисик,  Наталка Прихітько‚ Л. Джансон, Наталя Лисик‚ Оксана Родак, Андрій Бірко, Андрій Смик‚ Тарас Ліщина, Зоя Сірко, Петро Лисик‚ Андрій Тищенко‚ Андрій Шевченко, Симон Лисик‚ Максим Лисик, Софія Коновал. Кожен відповідав за окрему ділянку.

Головною подією став бенкет 3 вересня, участь у якому взяли понад 250 осіб.

Ведучими були С. Коновал і М. Лисик – університетські студенти. С. Коновал закінчила Курси українознавства при парафії св. Андрія, потім декілька років вчила молодших в парафіяльній школі. У Чикаґо разом з сестрами належить до тріо бандуристок. М. Лисик теж навчається в канадському університеті.

Після молитви о. Василя Федіва усі заспівали многоліття Україні.

Зворушливими були спогади ведучих про 40-ліття оселі „Україна“.

Зустріч відкрила голова Центрального Комітету ОДУМ Віра Петруша. Вона висловила подяку ініціяторам придбання й розбудови оселі й підкреслила при тому велику заслугу св. п. Миколи Співака та присутнього на зустрічі Івана Данильченка, які в пошуках відповідної ділянки землі, придатної для потреб ОДУМ, об’їхали багато фармерських угідь перед тим‚ як купили 115 акрів землі біля Лондону.

Щиру подяку висловила В. Петруша і всім попереднім дирекціям оселі за фінансування розбудови, яке у критичний час вимагало застави власних домівок членів дирекції, щоб отримати позичку від Українського Братського Союзу, подякувала і за успішне утримання оселі протягом 40 років, за любов до молоді, завдяки чому на оселі вже 40 років відбуваються літні виховно-відпочинкові та вишкільні табори Юного ОДУМ.

На бенкеті виступив танцювальний ансамбль „Веснянка“, що його заснували Микола й Гейзел Балдецькі 1958 року в Торонто. Ансамбль під мистецьким керівництвом Степана Кузіва користується широкою популярністю, виступав на фестивалях в Монреалі й Торонто. Також виступив ансамбль бандуристів‚ яким керує Оксана Родак-Луценко.

Учасників зустрічі привітав д-р Юрій Лисик – кошовий Канадського ОДУМ. Він підкреслив, що ОДУМ був створений в Ню Йорку, 1950 році‚ з ініціятиви св. п. письменника Івана Багряного. Потім ОДУМ був створений теж у Канаді, Німеччині, Англії та Австралії.

І. Багряний залишив марш молоді „Ми об’їхали Землю навколо“‚ що його виконали виховники Юного ОДУМ. Музику до маршу написав композитор Микола Фоменко, який був великим прихильником ОДУМ. Марш „Наші будні – розгорнена книга“ написав письменник Яр Славутич. Підполковник петлюрівської армії Микола Битинський створив одумівську емблему. У Канаді багато праці в розбудову ОДУМ вклало Товариство Одумівських Приятелів (ТОП), довголітнім головою якого був Іван Данильченко.

Від Організаційного комітету вітання учасникам висловила Л. Джансон.

Коментарі закриті.