23 листопада, 2016

Один в полі не воїн

Коли голова Одеської державної адміністрації Михайло Саакашвілі залишив свою посаду‚ стало зрозуміло‚ що корумповане чиновництво України здобуло ще одну перемогу над реформатором радянського життя. М. Саакашвілі був таким реформатором в Грузії‚ де йому вдалося‚ спираючись на підтримку народу‚ особливо молоді‚ припинити корупцію‚ повернути владу обличчям до людей‚ посилити демократію. Але йому не вдалося зупинити військову аґресію Росії і потаємну діяльність її аґентів‚ спрямовану проти проґресивного президента.

В Україні до подібних дій додався острах чиновництва перед очікуваним обмеженням можливостей особистого збагачення за рахунок народу і держави. Вороги реформ скористалися також ворожнечею численних політичних партій‚ яка створювала ту каламутну воду‚ у якій не було видно руйнівних антиукраїнських дій у Верховній Раді‚ в судочинстві‚ в урядових структурах. А М. Саакшвілі був ідеалістом і очікував‚ що його підтримають у подоланні корупції і загального недбальства.

„Мене так довго ще ніхто не обманював. В цих умовах для мене останньою каплею стали електронні деклярації‚ коли ці знахабнілі морди, нема більше іншого слова, які по всій Україні нахабно заявляють, що у них є мільярди тільки у готівці. І ще заявляють про отримання соціяльної допомоги від держави, від тих пенсіонерів, які тремтячими руками останні копійки збирають, щоб не загинути з голоду“, – заявив М. Саакашвілі.

М. Саакашвілі намагався створити свою команду. Він привіз з собою до Одеси кількох фахівців – начальника поліції Георгія Лорткіпанідзе, радника Марію Ґайдар‚ керівника митниці Юлію Марушевську‚ зібрав навколо себе молодих депутатів та громадських активістів. Але молоді сили на могли протистояти грошовитим олігархам і купленим ними урядовцям. Залишили посади в Одесі помічники М. Саакашвілі‚ а у Києві – керівник нової Національної поліції Хатія Деканоідзе‚ прокурор Давид Сакварелідзе‚ міністер економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. У якийсь момент до всіх членів грузинської команди прийшло розуміння – в цій країні все набагато складніше, ніж здається на перший погляд: багато сил впливу та інтриґ.

Україна знову стоїть на порозі неспокою. М. Саакашвілі звинуватив Президента Петра Порошенка в особистій підтримці одеських кланів. Президент звільнив М. Саакашвілі з посади і виключив його зі складу своїх радників. М. Саакашвілі‚ пройшовши Грузію і маючи великий політичний досвід‚ зрозумів‚ що один в полі не воїн‚ і перейшов в жорстку опозицію до президента. Він збирає команду. 11 листопада він оголосив про створення нової політичної партії‚ щоб домогтися проведення позачергових парляментських виборів і повністю оновити політичну еліту. Основний принцип відбору – до партії не приймуть нікого, хто більше одного терміну був у Верховній Раді та хто понад двох-трьох років пробув на посаді у виконавчій владі. Також в партії не буде жодного представника прямого або підставного великого підприємництва.

„Впевнений, що українці не хочуть жити по-старому і справді хочуть змін. Переконаний, що в теперішній політичній ситуації українцям набридли представники провладної більшости і опозиції. Люди будуть обирати інших“, – заявив М. Саакашвілі. В оновленні влади його варто підтримати.

Коментарі закриті.