8 січня, 2016

Одеса допомагає війську

ОДЕСА. – Активісти громадської ініціятиви „Повернися живим“ повідомили, що фреґатові „Гетьман Сагайдачний“, який є командним кораблем Військово-Морських Сил України, потрібен сучасний радар, щоб ефективно й оперативно припиняти зовнішні загрози в українських територіяльних водах.

Корабель мав застарілий радар для риболовецьких суден, який йому передали американці багато років тому. Під час складних маневрів до 10 членів залоги повинні були обраховувати необхідні дані ручно.

Рух „Повернися живим“ зібрав необхідну суму на придбання навігаційно-радіолокаційного радару, який було вручено морякам на урочистій церемонії 4 грудня 2015 року в Одесі.

Капітан-лейтенант Сергій Курдюк сказав: „Радар загальною вартістю 277 тис. грн. дозволить істотно підвищити рівень виявлення цілей і навіґаційної безпеки. Він забезпечує дальність дії до 96 морських миль і супровід 100 цілей“.

Спеціялісти Військово-медичного клінічного центру Південного реґіону вже надали допомогу 4,500 пораненим учасникам антитерористичної операції. Вони першими в Україні освоїли біонічне протезування. Комплектуючі частини замовили в Англії, а навчити роботу за новими технологіями запросили спеціяліста з Туреччини, який навчив, як зібрати протезу за параметрами конкретного бійця та запрограмувати його під потреби людини.

Першим отримав біонічну протезу командир відділення Сергій Воропай з 28-ої механізованої бриґади. Йому відірвало руку і додому, в Херсонську область, він повернувся інвалідом. 2 липня С. Воропаю почали робити протез і встановили його 5 листопада. Тепер С. Воропай вчиться керувати штучною рукою.

Ціна протези – близько 700 тис. грн. Це значно дешевше, ніж подібне протезування за кордоном, яке до того ж, не фінансує держава. Наступного року виготовляти протези будуть і в Україні. Про це на прес-конференції розповів директор компанії „Ортотех-Сервіс ГмбХ“ Олександер Стеценко. За його словами, зараз протезування верхніх кінцівок потребують 307 людей.

Збройні Сили України з 1 січня перейдуть на автоматизовану систему речового забезпечення за стандартами НАТО. Презентація її відбулася в Одесі 2 грудня 2015 року. В ній взяв участь Міністер оборони України Степан Полторак. Таку систему використовують всі армії НАТО. Сьогодні облік на більшості складів ведеться в паперовій формі з відповідними наслідками. Система дасть повну прозорість у забезпеченні і рішення можна буде приймати за секунди. Це ще один крок, який наближає українську армію до стандартів НАТО.

Коментарі закриті.