15 лютого, 2016

Огляд листів: про Україну – в поезії

31 січня 1926 року в Одесі народилася Ніна Строката – відома українська правозахисниця‚ засуджена у 1972 році до чотирьох років позбавлення волі у таборах суворого режиму. Пізніше разом з чоловіком Святославом Караванським виїхала до США‚ померла 1998 року у Балтиморі. До дня народженння Н. Строкатої-Караванської Олександер Пташенко (його адреса не подана) надіслав до „Свободи“ поетичний твір „Дума про Ніну Строкату“‚ а також її біографічну довідку і кілька світлин.

Ольга Осипенко (адреси теж немає) надіслала поезію Юрія Осипенка „Українській еліті. За мотивами Тараса Шевченка“‚ автор якої закликає рятувати Україну від руїни‚ бо „можемо хату‚ і палати‚ і пасіку – усього надбати. І садочок‚ мов райочок‚ можем посадити. Не можемо лиш державу путньою зробити“.

Анатолій Черниш з Києва прислав вірш до роковин бою біля станції Крути‚ який написаний ще у 1994 році. Поет пише: „Щит Києва – жертовні Крути, там юнь, вмираючи, змагалась. Їм – вічна шана. Нам – спокута за все, що так трагічно сталось“.

Д-р Наталія Пазуняк з Філядельфії звертається до українців у Краматорську‚ вітаючи їх з поверненням до української мови. Вона пише: „Розумію. як важко було перейти цю бар’єру в оточенні „добрих сусідів“‚ які ще не збагнули миті цього переходу“. Відома знавчиня мови подає ряд порад у цій площині.

Письменник Анатолій Сазанський з Миргороду на Полтавщині написав про видання „Тверезі думки“ – посібник для підростаючого покоління, збірку народних приказок про шкоду пияцтва, які зібрав лубенський педагог і етнограф Олег Сікач‚ а художньо оформив член літературно-видавничої студії „Ганнуся“‚ відомий художник Ігор Городніченко. Книгу видали також російською мовою‚ щоб росіяни знали й пам’ятали, звідки походять погані звички.

Письменник і громадський діяч Петро Саварин з Едмонтону‚ Альберта‚ написав короткого‚ але змістовного листа: „Читаю „Свободу“ від 1950 року‚ коли приїхав до Канади‚ і немає у нас кращої газети. Тож честь і слава редакції й усім‚ хто переплачує „Свободу“. Слава Україні!“.

Коментарі закриті.