10 листопада, 2016

ОБСЕ стежить за справою Павла Шеремета

Представник Організації з безпеки і співробітництва в Европі (ОБСЕ) з питань свободи засобів масової інформації Дуня Міятович закликала держави-учасниці ОБСЕ активізувати свої розслідування, виявити та притягнути до відповідальности тих, хто скоює злочини проти журналістів.

Таку заяву до Міжнародного дня припинення безкарности за злочини проти журналістів оприлюднено на веб-сторінці ОБСЕ.

„Чиновникам у всіх реґіонах ОБСЕ не вдається вжити заходів, щоб зменшити велику кількість нападів на журналістів, і вони не в змозі протистояти проблемі безкарности. Сумний факт, що дев’ять з кожних 10 вбивств журналістів ніколи не розкриваються і що переважна більшість фізичних нападів на журналістів не розслідуються. Ці статистичні дані показують, що поодинці ми не можемо відмовитися і здатися у боротьбі за безпеку журналістів і свободу ЗМІ“, – наголосила Д. Міятович.

Довгий список убитих журналістів у реґіоні ОБСЕ, в чиїх випадках винні досі залишаються на волі‚ включає в себе, серед багатьох інших‚ такі імена: Славко Чурувія (1999), Георгій Ґонґадзе (2000), Мартін О’Гейґен (2001), Мілан Пантіч (2001) Вероніка Черкасова (2004), Душко Йованович (2004), Пол Хлєбніков (2004), Ельмар Гусейнов (2005), Анна Політковська (2006), Алішер Саїпов (2007), Ґрант Дінк (2007), Наталя Естемірова (2009), Хаджимурад Камалов (2011), Ахмеднабі Ахмеднабієв (2013), і Павло Шеремет (2016).

„Імена цих мужніх журналістів не тільки є доказом неуспіху в ґарантуванні захисту представників засобів масової інформації, вони також є свідченням низької політичної волі‚ або навіть її відсутности‚ для вирішення питання про безкарність“, – сказала Д. Міятович і наголосила: „Суворої риторики не досить, багато держав-учасників повинні перетворити слова в конкретні справи і конкретні дії“.

Як повідомлялось, 2 листопада Федерація журналістів Европи закликала українську владу якнайшвидше знайти вбивць журналіста „Української правди“ П. Шеремета та покінчити з безкарністю.

Дані ЮНЕСКО‚ оприлюднені в Міжнародний день припинення безкарности за злочини проти журналістів, який відзначається 2 листопада вже втретє, свідчать, що за останнє десятиліття було вбито понад 800 журналістів‚ які висвітлювали останні новини і доносили інформацію до громадськости. Один з керівників „Української правди“ П. Шеремет трагічно загинув вранці 20 липня в результаті вибуху авта‚ в якому він перебував.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко головною версією вбивства П. Шеремета назвав помсту за його професійну діяльність, однак‚ слідство не відкидає й інші версії.

Протягом останніх місяців поліція і силові керівники не розголошують жодної інформації, заявляючи, що це може нашкодити слідству.

„Українська правда“‚ 2 листопада

Коментарі закриті.