13 січня, 2017

Німецький письменник написав про Україну

Карл Шльоґель представляє свою книгу в Українському домі. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 8 грудня 2016 року в Українському домі відбулась презентація видання про Україну, її різноманітні за історією й культурою краї і міста „Український виклик. Відкриття европейської країни“. Книгу написав великий друг України – німецький письменник Карл Шльоґель, а випустило видавництво „Дух і літера“ за сприянням Представництва Фонду Конрада Аденавера в Україні.

Книга складається з низки нарисів, кожен з яких розповідає про зустріч автора з Києвом, Одесою, Ялтою. Харковом, Дніпром, Донецьком, Чернівцями, Львовом. У кожному місті автор розкриває його історію, топоніміку, імена видатних особистостей.

Книга народилася з бажання автора допомогти Україні і українцям повернутися на ментальну мапу Европи після століть розлуки. Поштовхом до написання книги став шок від російської аґресії спочатку в Криму, а згодом на Донбасі. Після анексії Криму К. Шльоґель відмовився прийняти медалю Олександра Пушкіна, якою президент Росії нагороджує за особливі заслуги в пропаґуванні російської культури. Нинішнє війсково-ідеологічне протистояння між Україною та Росією історик розглядає як остаточне прощання з імперією, прощання з Росією та її історичними мітами.

На його думку, Київ перетворюється на форпост европейської цивілізації, на який накочується наче морська хвиля зла зі сходу, розбиваючись об нього. Україна зробила свій вибір: вона має намір іти власним шляхом і захищати обраний нею спосіб життя, мужньо опираючись російській аґресії. Адже Майдан піднявся під знаком не лише жовто-блакитного прапора України, але й синього із золотими зірками прапора об’єднаної Европи!

Коментарі закриті.