21 липня, 2016

НТШ заохочує наукові пошуки про українців в Канаді

Стипендіят Наукового Товариства ім. Шевченка в Канаді Сюзанна Линн.

ТОРОНТО. – Три роки тому на засіданні Дирекції Наукового Товариства ім. Шевченка в Канаді (НТШ-К) було ухвалено встановити щорічну стипендію у сумі до 5,000 дол., яка підтримувала б наукові дослідження українсько-канадського спрямування‚ зокрема в ділянках української культури в Канаді. При виділенні стипендії перевагу мають члени НТШ, молоді та незалежні науковці, аспіранти при канадських університетах, які ще не закінчили студій.

Першим стипендіятом стала молода дослідниця з Університету Альберти Сюзанна М. Линн, що працювала над темою „Ethnic Identity Discourses of Recent Ukrainian Immigrants to Canada: Interactions between New Ukrainian-Canadians and the Established Ukrainian-Canadian Diaspora”.

Стипендіят Наукового Товариства ім. Шевченка в Канаді Сюзанна Линн.

Стипендіят Наукового Товариства ім. Шевченка в Канаді Сюзанна Линн.

На основі інтерв’ю з новоприбулими еміґрантами з України та представниками української діяспори в Альберті дослідниці вдалося виявити як спільні риси‚ так і суттєві відмінності між „новими” і „старими” еміґрантами у підході до інтелектуальної і візуальної української культурної спадщини. Висновки С. Линн можуть стати важливим інструментом у плянуванні нових освітніх програм та майбутніх культурних проєктів українсько-канадської спільноти.

Минулого року переможцем стипендії став незалежний науковець з Едмонтону д-р Микола Сорока. Його дослідження „Activist, Scholar and Poet: The Evolution of Mykyta Mandryka in the Context of Ukrainian and Canadian Social and Cultural Discourses” присвячене надзвичайно цікавій постаті Микити Мандрики (1886-1979)‚ який навчався в Києві, Софії і Празі, був правником та дипломатом, представляючи уряд УНР в Туреччині, Грузії та Японії, та особливо активно розгорнув свою діяльність в Канаді, де проживав від 1928 року.

Стипендіят Наукового Товариства ім. Шевченка в Канаді Микола Сорока.

Стипендіят Наукового Товариства ім. Шевченка в Канаді Микола Сорока.

Розвідка д-ра М. Сороки розкриває різноманітні аспекти діяльности М. Мандрики в Канаді: дослідницьку – він є автором низки важливих праць, серед них „Антології українського письменства”(1941), „History of Ukrainian literature in Canada” (1968), поетичну – опублікував збірки „Золота осінь”(1958), „Радість” (1959), політичну і громадську – М. Мандрика був організатором Едмонтонського відділу Українського робітничого університету, Канадського Товариства української культури, Української Вільної Академії Наук, редактором газет „Правда” і „Воля”, співучасником багатьох інших проєктів та ініціятив.

Цьогорічний ґрант здобув науковець з західної Канади – філолог і перекладач д-р Валерій Полковський. Цього року виповнюється 90 років визначному політичному, громадському та культурному діячеві Канади Петрові Саваринові. Пропонована д-ром В. Полковським тема „Petro Savaryn: A Pillar of the Post-War Ukrainian Community in Canada” видається актуальною і важливою.

Стипендіят Наукового Товариства ім. Шевченка в Канаді Валерій Полковський.

Стипендіят Наукового Товариства ім. Шевченка в Канаді Валерій Полковський.

Дослідник ставить за мету висвітлити діяльність П. Саварина як правника і члена уряду Альберти, його ролю в утвердженні ідеї багатокультурности в Канаді, участь у заснуванні та розвитку численних організацій та інституцій, зокрема Світового Конґресу Вільних Українців, Курсів українознавства в Альберті, Канадського Інституту Українознавчих Студій, Едмонтонського відділу НТШ в Канаді, при якому було видано сім томів „Західньоканадського збірника“ та багатьох інших.

Ініціятива НТШ-К щодо встановлення стипендії виявилася потрібною.

Коментарі закриті.