24 серпня, 2016

Нова публікація про дослідження Батурина козацької доби

Обкладинка п’ятого буклету батуринської серії, 2016 р.

Зенон Когут, Володимир Мезенцев, Юрій Ситий, Розкопки у Батурині 2015 року. Реконструції інтер’єрів палацу Івана Мазепи (Торонто: Видавництво «Гомін України», 2016), 36 с., 79 кольорових ілюстрацій, глянсований папір і м’яка палітурка.

Усім шанувальникам української старовини пропонується нову брошуру, що продовжує серію багатоілюстрованих науково-популярних брошур, присвячених історико-археологічному й архітектурно-мистецькому вивченню Батурина, одної з столиць козацької держави. Їх щорічно видають канадські та українські археологи й історики, учасники розкопок цього міста.

Батуринський проєкт спонсорують Програма Дослідження Східньої України ім. Ковальських при Канадському Інституті Українських Студій (КІУС) Альбертського університету в Едмонтоні, Понтифікальний Інститут Середньовічних Студій (ПІСС) Торонтського університету та Дослідний Інститут „Україніка“ у Торонто. Головою Програми ім. Ковальських є директор КІУС проф. Володимир Кравченко. Попередній директор інституту та цієї програми, видатний історик Гетьманщини, проф. Зенон Когут (КІУС) є академічним дорадником Батуринського проєкту. Археолог д-р Володимир Мезенцев (Торонтське бюро КІУС) та відомий історик України-Руси проф. Мартін Дімнік (ПІСС) беруть участь у дослідах Батурина й публікації матеріялів його розкопок. Археолог Юрій Ситий (Чернігівський національний університет) керує Батуринською українсько-канадською експедицією. У розкопках міста 2015 року брало участь біля 45 студентів і науковців з університетів Чернігова, Києва й Глухова.

У брошурі коротко розповідається історія цього міста за польсько-литовського панування на Лівобережній Україні, національно-визвольної війни під проводом гетьмана Богдана Хмельницького та гетьманської держави. Головну увагу приділено періодові гетьманування славного Івана Мазепи. Батурин був його столицею і досяг тоді найвищого економічного, демографічного й культурного розвитку, став знаним у Західній Европі. Тотальне розорення Мазепиної твердині та винищення там усіх оборонців і цивільного населення російською армією у 1708 році описано на основі білоруської Могилівської хроніки, де містяться унікальні, детальні й яскраві свідчення про цю трагедію.

Автори розглядають результати минулорічних розкопок залишків жител і поховань міщан XVII-XVIII ст. на колишній батуринській фортеці, маєтків І. Мазепи та генерального судді Василя Кочубея, їх садибних церков. Показано матеріяльну культуру й побут гетьмана і багатого урядовця козацької держави, членів його родини, заможних службовців канцелярій та надвірних козацьких старшин (офіцерів). Дослідники виявили досі невідомі італійські й польські впливи на конструкції і орнаментацію керамічних підлог спаленої головної резиденції І. Мазепи в Батурині та уперше надрукували в цій праці комп’ютерні реконструкції її внутрішніх приміщень.

Археологічні розвідки 2015 р. здобули дані для льокалізації зруйнованих Миколаївської церкви 1698 року, уфундованої І. Мазепою, садиби його найближчого помічника і довірника, генерального писаря Пилипа Орлика, та Кербутівського (Новомлинського) дівочого монастиря XVII-XIX ст. під Батурином, котрий зліквідували царські власті у 1827 році. Отримано нові археологічні та фізико-антропологічні свідчення про вигублення мешканців Мазепиної столиці московським військом у 1708 році.

Автори висловлюють щиру подяку Кредитовій Спілці „Будучність“ (особливо головній управительці Оксані Процюк і управительці кадрів Христині Бідяк) та Дослідному Інститутові „Україніка“ і його президентові, голові Крайової Управи Ліґи Українців Канади мґр Орестові Стецеву, за покриття коштів публікації цієї, п’ятої, й четвертої (2015 року) брошури. Брошури батуринської серії мають 24-36 сторінок українською мовою, 50-80 кольорових ілюстрацій, ґлянсований папір і розраховані на широке коло читачів та вчених.

Чотири брошури розповсюджує Видавництво КІУСу в Едмонтоні (тел.: (780) 492-2973, факс: (780) 492-4967, email: [email protected]; http://www.ciuspress.com/catalogue/history/325/sadeibi-ivana-maziepi-u-baturini; http://www.ciuspress.com/catalogue/history/333/kul%27tura-kozats%27koyi-ieliti maziepinogheo-devoru; http: //www.ciuspress.com/catalogue/history/347/palatsi-ivana-maziepi-ta-kirila-rozumovs’kogheo; http://www.ciuspress.com/catalogue/history/356/rozkopki-u-baturini-2015-roku; http://www.ciuspress.com/catalogue/history/356/rozkopki-u-baturini-2015-roku). Брошури можна придбати за $8.95 у Видавництві КІУС кредитною карткою через захищену електронну систему (див. лінки вказані вище), e-поштою, телефоном, факсом, або звичайною поштою: CIUS Press, 4-30 Pembina Hall, University of Alberta, Edmonton, AB, Canada T6G 2H8. Останні дві брошури також продаються у канцелярії Крайової Управи Ліги Українців Канади в Торонто (телефон: (416) 516-8223, email: [email protected]).

В серпні українсько-канадська археологічна експедиція у складі близько 60 студентів та науковців з університетів Чернігова, Києва, Сум і Глухова продовжує пляномірні розкопки у Батурині. Здобуті матеріяли будуть проаналізовані й оприлюднені в академічних і науково-популярних статтях, новій брошурі та публічних лекціях у 2017 року. Наступного літа експедиція відновить польові досліди міста. Очевидно, у теперішній воєнний час українській державі все важче продовжувати фінансувати наш науковий проєкт. Він був би неможливим без благодійної підтримки українців у Сполучених Штатах та Канаді.

Археологи звертаються до українських організацій, фундацій, компаній, громад і доброчинців діяспори з проханням надалі підтримувати розкопки Мазепиної столиці й публікацію їхніх результатів. Американських громадян ласкаво просимо надіслати Ваші чеки з пожертвами на адресу: Mr. Stan Kamski, Treasurer, Pontifical Institute of Mediaeval Studies, 59 Queen’s Park Cr. E., Toronto, ON, Canada M5S 2C4. Просимо виписати Ваші чеки на: Pontifical Institute of Mediaeval Studies (memo: Baturyn Project).

Мешканцям Канади радимо надіслати пожертви на адресу: Orest Steciw, M.A., President, Ucrainica Research Institute, 9 Plastics Ave., Toronto, ON, Canada M8Z 4B6. Будь ласка, випишіть Ваші чеки на: Ucrainica Research Institute (memo: Baturyn Project). Ці наукові інститути надішлють американським і канадським громадянам відповідні офіційні посвідки для звільнення внесків від оподаткування. Усім установам і жертводавцям буде висловлено подяку в пов’язаних з проєктом публікаціях та публічних доповідях.

Додаткову інформацію про Батуринський проєкт можна отримати від його виконавчого директора д-р Володимира Мезенцева у Торонто телефоном (416) 766-1408 чи email: [email protected]. Дослідники Батурина щиро дякують українцям Америки та Канади за щедру підтримку історико-археологічного вивчення столиці козацької держави і публікацій їхніх праць 16 років.

Коментарі закриті.