11 серпня, 2016

Нова партія – це буде щось нове?

За багатьма гострими сюжетами сьогоднішнього суспільного життя в Україні залишилася поза увагою одна подія‚ котру годі назвати другорядною: 9 липня на київському стадіоні „Олімпійський“ відбувся з’їзд партії „Демократичний альянс“‚ на основі якої делеґати з’їзду утворили нову політичну силу. Це направду заслуговує на найпильнішу увагу‚ адже в сучасному світі дуже багато залежить саме від якости політики і політиків – якости інтелектуальної‚ моральної‚ культурної.

Зайве й доводити‚ що Україна дуже потребує такої нової сили. Але де ґарантія істотної‚ радикальної новизни? Адже кожна з понад 300 – не просто фантастична‚ але вже абсурдна кількість! – зареєстрованих в Україні партій починала з нових і багатообіцяючих програм. Чому обіцяне не стає життєвою практикою‚ видно з того‚ як перероджуються ті партії‚ котрим вдається прийти до влади. Про це проникливо пише один з найцікавіших українських політологів‚ Сергій Дацюк: „Владна партія відмовляється від випрацювання нових соціяльних інновацій – натомість вона зайнята випрацюванням нових піар-ініціятив‚ які мають завдання втримати рейтинґ партії на високому рівні. Владна партія відмовляється від масової політичної мобілізації‚ бо‚ з одного боку‚ влада традиційно віддалена від громади‚ і владні партії не користуються громадською довірою‚ а з іншого боку – така партія постійно вирішує щоденні владні проблеми‚ і на політичну мобілізацію не має ні часу‚ ні бажання…“.

Чи буде принципово інакше у випадку‚ якщо „Демократичний альянс“ стане партією влади? Певною запорукою‚ мабуть‚ можна вважати‚ що в день з’їзду до цієї партії вступили такі завзяті борці з корупцією та олігархією‚ як члени парляментської фракції „Бльок Петра Порошенка“ Мустафа Найєм‚ Сергій Лещенко‚ Світлана Заліщук‚ керівник Бізнес-школи Києво-Могилянської академії Валерій Пекар та чимало інших відомих громадських активістів. Всі вони налаштовані дуже оптимістично.

„Демократичний альянс перетворюється на нову потужну політичну силу, що неодмінно візьме владу в цій країні‚ – сказав у своєму виступі В. Пекар. – Значною мірою ми були в обороні, нам треба переходити в наступ. Я завжди був прихильником „ДемАльянсу“. Він є твердим горішком української політики, він не зрадив своїх цінностей. Але сьогодні треба стати не твердим горішком, а ножем, що розріже корупцію. Це абсолютно новий підхід. Я дуже хочу, щоб ця активна меншість, яка складає 18-20 відс., що бажає передати нову країну своїм дітям, стала партією на багато років“.

З’їзд ухвалив програмну заяву партії та оновив статут. Нову програму презентують у вересні. Зміни у статуті зводяться до документального закріплення принципів колективного провідництва. У новій редакції статуту зазначено, що з’їзд обирає не голову партії, а співголів. До політичної ради партії тепер входить не голова, члени правління, голова та заступник голови депутатської фракції, а співголови, члени правління, члени партії – депутати Верховної Ради, голови обласних та міських партійних організацій.

Нова редакція передбачає, що партія буде базуватися на засадах гуманістичних цінностей. Це звучить трохи туманно‚ занадо загально‚ але поки ця нова сила прийде до влади‚ програма‚ сподіваємося‚ набуде граничної чіткости. Отже‚ в щасливу дорогу‚ нова українська політсило!

Коментарі закриті.