12 травня, 2016

Нобелівський лавреат жив у Рівному

Фотографія Саймона (Семена) Сміта-Кузнеця на тлі картки реального училища, у приміщенні якого тепер розміщується краєзнавчий музей, а тоді навчався майбутній Нобелівський лавреат.

РІВНЕ. – У місті знайшовся родовідний слід Нобелівського лавреата, американського економіста Саймона (Семена) Сміта-Кузнеця, якого вважають батьком економічної статистики. Він став одним з першопрохідців у вивчанні такого поняття як національний дохід, яке і зараз широко застосовується в усьому світі для порівняння економічного розвитку країн.

30 квітня виповнилося 115 років від його дня народження і у Рівному ця дата стала приводом для пошанування відомого у світі земляка, лавреата Нобелівської премії.

У обласному краєзнавчому музеї відбувся вечір пам’яті, під час якого постав життєвий та науковий шлях дослідника. Учасники заходу мали можливість також переглянути телевізійну програму про С. Сміта, автор якої – відомий тележурналіст та сценарист Олексій Бухало. А ще однією цікавинкою стало оприлюднення результатів історичних досліджень на тему причетности С. Сміта до Рівного.

Директор музею Олександер Булига зазначив, що С. Смітові-Кузнецю на мемуари не вистачало часу. Після смерти науковця цей втаємничений пласт активно почала популяризувати його дружина Едіт й оприлюднені документи засвідчили причетність американця до України, в тому числі й до Рівного, де він мешкав до 14-річного віку.

До Рівного він переїхав з Пінська, де 1901 року народився. З Рівного родом була його мама Поліна. Коли батько Абрам Кузнець еміґрував до США, Поліна з трьома дітьми перебралася на свою батьківщину до батьків і стала очікувати, що чоловік, обжившись в Америці, забере родину туди.

У 1915 році сім’я змушена була залишити Рівне. До міста наближалася лінія фронту (тривала Перша світова війна), і євреїв терміново виселили з міста. Таким чином сім’я опинилася в Харкові, а звідти в 1922 році два сини Кузнеців таки виїхали до США.

За океаном С. Кузнець замінив ім’я на Саймон Сміт, навчався в Колюмбійському університеті. У 1924 році отримав ступінь маґістра. Затим захистив докторську дисертацію, яка створила йому ім’я та авторитет у колі провідних спеціялістів США. У подальшому понад 30 років він працював у Національному бюрі економічних досліджень. Практичне використання праць С. Сміта-Кузнеця дозволило економіці США достатньо об’єктивно оцінити позитивну динаміку свого розвитку, а американському суспільству забезпечило зростання добробуту.

У1971 році С. Сміт був удостоєний Нобелівської премії з економіки за емпірично обґрунтоване тлумачення економічного зростання, що привело до нового глибокого розуміння економічної і соціяльної структури та процесу економічного розвитку взагалі.

Працюючи в Національному бюрі економічних досліджень, С. Сміт одружився зі своєю колеґою Едіт Гандлер. У них народилося двоє дітей. А пішов із життя видатний вчений 8 липня 1985 року в Кембриджі.

Для радянської системи його економічні теорії вважалися неприйнятними, буржуазними, а от за часів незалежної України частина праць була перекладена на українську мову. Наразі ще одним зв’язком ученого з Україною стали відкриті матеріяли про його життя в Рівному. Вони наразі зберігаються в Державному архіві Рівненської области.

Коментарі закриті.