23 грудня, 2016

Не межі двох років

Закінчується 2016 рік‚ починається 2017-ий. За звичаєм‚ ми озираємося на пережите і чекаємо добрих зрушень у майбутньому. Рік‚ що минає‚ був важким для України. На Донбасі тривали бойові дії із застосуванням важких озброєнь‚ гинули люди. Водночас санкції Заходу проти Росії, участь Росії у військовому конфлікті в Сирії поряд з посиленням Збройних Сил України утримували Росію від посилення військової аґресії. Але Росія узялася за фінансово-економічні важелі тиску. З 1 січня 2016 року вона припинила дію Угоди про зону вільної торгівлі з Україною‚ включила Україну до переліку країн, з яких заборонено ввезення сільськогосподарської продукції, заборонила прямі транзитні перевезення вантажів з України в Казахстан. Але економіка України не без труднощів пристосувалася до нових умов. Міжнародне аґентство „Fitch Ratings“ зберегло прогнозу зростання економіки України у 2017 році на рівні 2.5 відс. Аґентство прогнозує поліпшення макроекономічної ситуації в Україні і закріплення економічного зростання‚ зниження інфляції.

У суспільному житті було значно більше приємних новин. В Україні успішно тривають декомунізація‚ перебудова освіти за европейським зразком‚ запроваджено електронне деклярування у податковій системі. Україна брала участь у Олімпіяді і Чемпіонаті Европи з футболу‚ перемогла на Евробаченні. На жаль‚ ще відчутне значне розшарування поглядів і думок серед українського населення. Росія засобами телебачення і кіномистецтва вміло посилює тугу за СРСР‚ намагається порізнити реґіони України‚ насаджує недовіру до влади. За таких умов зростає значення вищої школи‚ покликаної дати Україні молодих національно свідомих і підприємливих громадян.

Перед закордонним українством теж постають нові завдання. Поволі меншає значення матеріяльної допомоги і зростає потреба усвідомлення молоді щодо багатющої історії своєї країни‚ її великих можливостей‚ її окремішности щодо пропаґованої тотожности з російським народом. Потрібні підтримка українського книговидавництва‚ кінематографії. Потрібні книжкові посилки до шкіл і бібліотек. Потрібні особисті контакти.

Наступний рік проголошено Роком Української революції 1917-1921 років. Указ про це підписав Президент України Петро Порошенко. Плянується встановлення пам’ятників, проведення тематичних виставок архівних документів, речових пам’яток і фотоматеріялів, а також оновлення діючих експозицій музеїв, публікація наукових праць, присвячених 100-річчю подій Української революції 1917-1921 років. У Києві буде споруджено  монумент Соборности України‚ стане заповідником  Аскольдова могила у Києві.  На території Холодного Яру Національного історико-культурного заповідника „Чигирин” облаштують місця, пов’язані з подіями 1917-1921 років.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зазначив, що боротьба українців за свою незалежність протягом всього ХХ ст. була одним із вирішальних чинників, який поставив крапку в існуванні СРСР у 1991 році.

Коментарі закриті.