27 липня, 2016

Не забули закатованих земляків

Студенти аґротехнічного коледжу читають спогади в’язнів бережанської тюрми. (Фото: Тетяна Будар)

БЕРЕЖАНИ‚ Тернопільська область. – У липні 1941 року жертвами кривавих розправ сталінських сатрапів у бережанській тюрмі тоді стали 270 ув’язнених мешканців навколишніх районів, серед яких було чимало молодих патріотів. Загалом у 1941 року НКВД в Бережанах закатувало 1‚250 людей. Останки 157 мучеників поховані на міському й сільських цвинтарях.

У пам’ять про них на будівлі колишньої в’язниці (нині територія аґротехнічного інституту) 1992 року встановлено меморіяльну дошку, споруджено капличку‚ в одній з колишніх камер смертників цієї будівлі діє кімната-музей, численні експонати якого свідчать про цю страшну трагедію.

30 червня біля каплички на вшанування пам’яті жертв політичних репресій, з участю представників влади й громадськости, відбулося віче-реквієм до 75-ліття масового знищення політв’язнів у бережанській тюрмі. Панахиду відслужили оо. Василь Онищук, Микола Зоренний та Володимир Зайчук. Біля каплички були запалені лямпадки.

Про страшні сторінки розповіла науковий співробітник заповідника Олена Лугова. Спогади в’язнів бережанської тюрми прочитали студенти аґротехнічного коледжу Лілія Андрусишин, Тадей Лотоцький та Віталій Мартинюк. Пісні духовної й патріотичної тематики виконував жіночий хор „Ґлорія“ церкви Пресвятої Трійці (керівник Євгенія Біркова).

Коментарі закриті.