27 липня, 2016

Не допустили провокацій Московської церкви

На трасі Хресної ходи були протести. (Фото: Радіо Свобода)

КИЇВ. – 3 липня зі Святогірської лаври на сході України розпочалася Хресна хода за мир Української Православної Церкви Московського Патріярхату, а 9 липня на заході країни вона рушила з Почаївської лаври. 27 липня, напередодні святкування Дня Хрещення Русі-України, учасники обох колон зустрілися в Києві‚ на Володимирській гірці‚ і разом пройшли до Києво-Печерської лаври, де відбулося урочисте Богослужіння.

„Хресна хода за мир організована політиками‚ – заявив в етері Радіо Свобода священик Української Православної Церкви Київського Патріярхату Сергій Дмитрієв. – Усі організаційні питання, в тому числі і проїзд учасників ходи, оплачують громадські організації та фонди. Ця Хресна хода організована не самою церквою, а депутатами від колишньої Партії Реґіонів“.

У селі Велика Олександрівка, що під Києвом, активісти „Автомайдану Київ“ пікетували Хресну ходу, називаючи її політичною акцією. Вони привезли з собою портрети Володимира Путіна, стилізовані під ікони, вказуючи таким чином на те, що організатори заходу підтримують політику російського президента.

Громадські активісти і ветерани бойових дій на Донбасі збирали підписи за заборону Хресної ходи, бо були переконані, що на акцію прийдуть російські провокатори.

Міністер внутрішніх справ України Арсен Аваков 26 липня заявив про запровадження особливого режиму у Києві у зв’язку проведенням Хресної ходи і Молебнем на Володимирській гірці. Доступ на Володимирську гірку проводився через контролю безпеки, яка мала 20 рамок металошукачів і особистий огляд речей з метою уникнення пронесення до місця Молебню зброї та вибухових речовин. „Ми не хочемо, щоб з Молебню зробили провокацію“, – сказав міністер.

Правоохоронці за маршрутом Хресної ходи, у Святошинському районі та у напрямку Борисполя‚ виявили вибухівку. тому було забльоковано рух Хресної ходи вулицями Києва. Представники церкви ухвалили рішення пересісти на автобуси, щоб так завершити ходу в Київ.

Громадський порядок забезпечували 5‚000 правоохоронців. У Києві діяв штаб – Головне управління міста Києва Національної поліції, куди надходила вся інформація про Хресний хід. Жодних масових безладів під час Хресної ходи у Києві не сталося‚ повідомила керівник Національної поліції Хатія Деканоїдзе.

На Володимирській гірці на Молебень зібралося понад 5,000 віруючих.

Близько 10 молодих людей у сорочках з написом „Холодний Яр“ і зображенням Тризуба зустріли Хресну ходу, яка рухалася в бік Києво-Печерської Лаври, біля станції метро „Арсенальна“. Вони тримали прапор України. Молодиків відразу оточила поліція та перевірила наявність заборонених предметів. Крім цього, до Шевченківського управління столичної поліції доставили трьох чоловіків, які мали при собі плякати провокаційного характеру. У них взяли пояснення і відпустили.

Радіо Свобода‚

„Укрінформ“‚ 

„Українська правда“

Коментарі закриті.