17 лютого, 2017

Не вірю, що хтось буде покараний

Правоохоронці нібито розслідують справи про побиття журналістів у часи Майдану, а в неофіційних розмовах говорять, що результатів чекати не варто. Так вважають учасники тих подій – працівники засобів масової інформації (ЗМІ), які постраждали від рук силовиків три роки тому.  Відповідно до даних, які оприлюднила Національна спілка журналістів України, у січні 2014 року 103 вітчизняні та чужоземні журналісти були побиті в Києві та інших містах України. Крім столиці, найбільше нападів було у Дніпрі, Черкасах, Запоріжжі. Також було заарештовано п’ятьох журналістів у Києві і одного в Запоріжжі.

Серед тих, хто постраждав від дій силовиків аж двічі – у листопаді 2013 та в січні 2014 років  на Европейській площі та на вулиці Грушевського біля входу до стадіону „Динамо“ – оператор „5 каналу“ Іван Наконечний. „Мені прямо в камеру попала гумова куля і техніка стала непридатною для роботи“, – згадує він.

Після цього він ходив з юристами каналу в міліцію, писали заяву, кілька разів був викликаний до прокуратури, але далі цього справа не пішла.

Журналіст видання „Український простір“ (Харків) Роман Черемський, який з початком військових подій на сході потрапив у полон до бойовиків ЛНР, також активно висвітлював події в Харкові наприкінці 2013-початку 2014 року. Він розповів: „У січні 2014 року в самому центрі Харкова я фільмував автобуси з затемненими вікнами, біля яких були бійці „Беркуту“. Один із силовиків на мене накинувся і спробував оглушити електрошокером, але чомусь не подіяло, тоді мене затягли в автобус, били по ребрах, вщент розбили камеру, знищили всі записи і викинули з автобуса. Я звертався у правоохоронні органи, але це була імітація діяльности. У неформальній розмові мені відверто сказали, що в цієї справи немає перспективи. На цьому все і скінчилося, кримінальне провадження закрили“. Він зазначив, що тільки серед його колеґ-журналістів з Харкова у шести осіб було пошкоджено апаратуру.

Про підтримку зусиль спілки у дослідженні кожного випадку побиття журналістів в Україні від 2013 року по нинішній час заявили колеґи з Міжнародної федерації журналістів.

Сергій Томіленко – керівник Спілки журналістів‚  Київ

Коментарі закриті.