13 квітня, 2016

Не буде телемовлення „Ukraine Today”

30 березня Андрій Головатий з організації „Українські журналісти Північної Америки” надіслав до „Свободи” вміщене нижче з деякими скороченнями інтерв’ю генерального продюсера телеканалу „Ukraine Today” Тетяни Пушнової, з якою розмовляла Галина Петренко. З 1 квітня група „1+1 медіа” закриває телевізійну частину „Ukraine Today” та зосередиться на переформатуванні проєкту для роботи лише в інтернеті. 

– Ви йдете з етеру, то де ви залишитеся?

– У нас не буде сиґналу на супутнику. Відповідно, не буде й розповсюдження в кабельних мережах і в IPTV. Ми вирішили повністю закрити телевізійну частину нашої діяльности й зосередитися на її інтернет-складовій. Ми будемо скрізь, де лише можна, але тільки в інтернеті. Також ми розглядаємо можливість залишити невеликий англомовний збірник на „1+1 International”.

– Чи скорочення діяльности „Ukraine Today” викликане скороченням фінансування?

– Я б не пояснювала це скороченням фінансування. З самого початку це був великий соціяльний проєкт нашої медіягрупи. Проте ми розуміємо, що подальший розвиток вимагає значно більших інвестицій. Обсяг поширення телеканалу „Ukraine Today” за підсумками 2015 року перевищив 17 млн. домогосподарств у Европі та США, але при цьому ми отримували дуже мало зворотного зв’язку і розуміння, скільки людей на нас дивляться, хто вони, чому це роблять, що хочуть дивитися, що не хочуть і як їм зручніше це робити. Тому ми вирішили скоротити ту частину, яка, на наш погляд, є найбільш витратною – це розповсюдження сиґналу. І зосередитися на тому, що дає нам можливість чітко розуміти ефективність своєї роботи – тобто на інтернеті.

– Чи вплинув на ваше рішення запуск державного каналу іномовлення?

– Звісно, ми прекрасно розуміємо, що два таких гравці не мають між собою конкурувати. „Ukraine Today” запускався як певна альтернатива неіснуючому на той момент державному іномовленню. Сьогодні в держави є можливість мовити закордон – отже, ми вважаємо, що виконали свою місію. Ми передаємо UATV всі віртуальні важелі, які в нас є на ринку, і не створюватимемо йому конкуренції. Ми хотіли допомогти нашій державі дати їй можливість бути почутою. Весь час думали, як це краще зробити. І коли нам сказали, що у держави є пляни на іномовлення, ми відповіли, що допоможемо: поділимося досвідом та охоче об’єднаємо зусилля. Ми мали кілька зустрічей і з членами Національної ради, з Міністром інформаційної політики та його заступниками, але зрештою далі цих кількох зустрічей з їхнього боку справа не пішла.

– Скільки у вас зараз працівників і скільки має лишитися?

– Зараз близько 30 осіб. Саме для них ми будемо шукати місце всередині групи, тому що вони не матимуть можливости працювати на телеканалі „Ukraine Today”. Насправді, я сподіваюся, що всі вони залишаться на місці. Ми будемо автоматизувати сайт, збільшуватимемо його штат, і досвід тих, хто працював у телевізійному виданні, теж важливий. Посади генерального продюсера вже не буде, тому моя посада по суті ніяк не буде називатися. Але я буду опікуватися цим проєктом до того моменту, поки не зрозумію, що ми його вдало перезапустили.

– За чим ви шкодуєте? Чого не встигли зробити?

– На жаль, ми не встигли вийти в Канаду – мені дуже цього хотілося і це мав бути наш наступний крок. Ще я шкодую, що ми не встигли зайти до Берліну. Ми покрили 7 млн. абонентів в Німеччині, але це покриття не давало можливости дивитися наш канал у німецькій столиці. Ми вели перемовини з кількома компаніями, вже наближалися до цього. А так, у принципі, я оцінюю свою роботу в телевізійній частині досить високо. Зараз UATV мусить зосередитися над роботою з контентом. З того моменту, як вони запустилися минулого року, і дотепер він не змінився. І це неправильно. Каналу необхідно максимально швидко переорієнтуватися на якісні новини з України. І це не мусять бути новини лише про Адміністрацію Президента чи Кабінет Міністрів. Можливо, UATV варто залучити до себе хоча б якусь частину з „Громадського International”, яке робить продукт непоганої якости. Можна домовитися про співпрацю і ставити їхні програми до себе в етер. Також державному іномовленню варто співпрацювати в цілому з „Громадським телебаченням”, бо там є дуже хороші фахівці. Але UATV та „UA: Першого” має побоювання щодо таких структур, як „Громадське”, адже їхній контент не буде залежати від цих мовників. А державне телебачення до такого не звикло. Тому вони й не йдуть на співпрацю.

Коментарі закриті.