26 жовтня, 2016

Незвичайна книга про видатного українського журналіста

 

1019Mariusz Sawa: UKRAIŃSKI EMIGRANT. Działalność і myśl Іwana Kedryna-Rudnyckiego (1896-1995). Lublin, 2016. (Маріюш Сава: УКРАЇНСЬКИЙ ЕМІҐРАНТ. Діяльність і думки Івана Кедрина-Рудницького (1896-1995). Люблін, 2016).

Книжка ця вийшла друком у червні цього року накладом люблінського відділу Інституту Національної Пам’яті), в якому працює її автор, доктор історичних наук Маріюш Сава.

Саме по собі тут не було б нічого незвичайного в тому, що автор-поляк, великий прихильник ідеї польсько-українського порозуміння, вирішив написати книгу про видатного українського журналіста, публіциста і політично-громадського діяча, редактора Івана Кедрина-Рудницьного, який все своє довге життя був активним і незмінним поборником примирення між Україною і Польщею.

Проте незвичайним є те, що в результаті праці М. Сави читач, зокрема польський, одержав не лиш трактат про Івана Кедрина, але грубу історію на 400 сторінок малим шрифтом про широке тло польсько-українських стосунків, на якому І. Кедринові приходилося діяти. Також не дивно, що М. Сава дав заголовок своїй книзі: УКРАЇНСЬКИЙ ЕМІҐРАНТ, оскільки І. Кедрин більшу частину свого життя – 56 років – провів на еміграції.

Свій твір М. Сава організував у шість предметних розділів, яерез які червоною ниткою проходить постать і життєва діяльність І. Кедрина-Рудницького.

Автор простежує кар’єру редактора І. Кедрина як газетяра та коментатора; з’ясовує його політичні погляди і, зокрема, ставлення І. Кедрина до націоналізму та ідеї польсько-українського примирення.

Все своє довге життя І. Кедрин-Рудницький був практикуючим прихожаниномУкраїнської Греко-Католицької Церкви. Згадуючи про це, М. Сава водночас накреслив читачеві стислу історію цієї східного обряду Католицької Церкви, її сучасний стан в Україні і діяспорі та, передусім, історію її скомплікованих відносин з польською Римо-Католицькою Церквою.

Свою велику книгу про І. Кедрина-Рудницького історик М. Сава розпочинає – і кінчає – висловом, що його озвучив на відзначенні 75-ліття журналістичної праці ювіляра ведучий програми Мирослав Прокоп: ,,Говорити про життя Івана Кедрина, то говорити про історію українського народу ХХ століття.”

І справді: пишучи детально про життя І. Кедрина, М. Сава одночасно написав історію України того часу.

Іван Кедрин у 98-мі уродини в редакціїї „Свободи“, 1994 рік. (Фото: архів „Свободи“)

Іван Кедрин у 98-мі уродини в редакціїї „Свободи“, 1994 рік. (Фото: архів „Свободи“)

Книга його основана на багатющому науковому матеріялі, який він вивчав у архівах Львова, Мюнхену, Ню-Йорку та Едмонтону. Зокрема з особистого архіву І. Кедрина, який зберігається в Бібліотеці Наукового Товариства ім. Шевченка (НТШ-А) в Ню-Йорку, автор оздобив свій твір багатьма фотографіями з різних періодів життя І. Кедрина.

Крім того, книга включає довжелезний список використаної наукової літератури, хронічку кризи в Українській Національній Раді, словник скорочень, індекс географічних назв та іменний покажчик.

З поліграфічної точки зору книга оформлена бездоганно з вишуканим мистецьким смаком. Книжка написана легким стилем і читається дуже цікаво.

Головна ціха твору – це його наукова об’єктивність. Можна припускати, що сучасному польському історикові демократично-ліберальних переконань не було б легко писати про політику урядів міжвоєнної Польщі за часів сумнозвісної т.зв. „санації“ (оздоровлення) чи неуспішного „порозуміння“. М. Сава цієї проблеми не мав.

Без жодного сумніву його книжка заслуговує на премію Фундації О. і Т. Антоновичів.

Заслуговує на признання також люблінський відділ Інституту Національної Пам’яти, який профінансував видання книжки М. Сави.

Бажаючі придбати цю книгу можуть звернутися на електронну адресу автора: [email protected].

Можна писати українською чи англійською мовою.

Книгу можна придбати також через: ipn.poczytaj.pl.

Александрія, Вірджінія

Коментарі закриті.