28 квітня, 2017

Незагойні рани втрат

14 квітня минуло три роки від офіційного початку антитерористичної операції на сході України. Два дні перед тим бойовики російського терориста Ігоря Ґіркіна напали на українських військових у Слов’янську‚ пролилася перша кров. 15 квітня тимчасово виконуючий обов’язки Президента України Олександер Турчинов доповідав у Верховній Раді про доцільність і конкретний плян АТО: „Нашою метою є захистити громадян України‚ зупинити терор‚ зупинити злочинність‚ зупинити спроби розірвати на шматки нашу країну“.

Так почалося збройне протистояння‚ котре через активну участь у ньому російських військ і російської зброї перетворилося у затяжну українсько-російську війну‚ сутнісно – у національно-визвольну війну українського народу‚ над яким знову нависла загроза поглинення новітнім російським імперіялізмом.

З приводу застосування АТО досі точаться суперечки в експертних середовищах. Проросійські політики‚ зокрема у Верховній Раді‚ вважають‚ що АТО унеможливила мирне інтеґрування Донбасу в Україну. Насправді конфлікт міг розв’язатися лише рішучими діями з боку української влади. Це чітко усвідомлював Петро Порошенко‚ заявивши напередодні президентських виборів‚ що АТО має тривати не тижні і місяці‚ а дні і години. Тим більше‚ що у випадку загрози територіяльній цілісності чи суверенітетові закон про оборону України передбачає негайне запровадження воєнного стану. Надміру поміркована тодішня київська політична верхівка не спромоглася на таку рішучість. На її сумілінні й легке загарбання Росією українського Криму.

За ці три роки на Донбасі загинуло понад 10 тис. осіб‚ понад 23 тис. – поранено. Декількома тисячами обчислються жертви серед мирного населення. В полоні в донбаських бандитів досі перебуває 126 українців.

Щодо втрат з боку антиукраїнських бойовиків‚ то нема точних даних‚ однак‚ активісти російського громадського проєкту „Вантаж-200 з України в Росію“ стверджують‚ що від 2014 року на Донбасі загинуло щонайменше 4‚000 росіян.

За три роки в Україну з Донбасу переїхало 1.586 тис. осіб‚ з них 808 тис. пенсіонерів і 240 тис. діттей. Також з окупованих районів переміщено в Україну 18 вищих навчальних закладів та 11 наукових установ.

За шість мобілізаційних хвиль через українську армію перейшло понад 200 тис. осіб. За роки АТО статус учасника бойових дій отримали майже 190 тис. військовиків. Чисельність української армії зросла за цей же час на 100 тис. осіб і тепер становить 250 тис. вояків. Що ще важливіше – значно підвищилася боєздатність українського війська.

Розвиток подій за ці останні три роки не дозволяє говорити‚ що окупована частина Донбасу скоро повернеться до складу України‚ адже там вже панують російські порядки‚ в обігові – російські гроші тощо. Це при тому‚ що далеко не всі люди там налаштовані проти України. Тому зміни на Донбасі можуть зайти лише за однієї умови – якщо Росія забере звідти своїх військових і свою зброю.

Коментарі закриті.