8 вересня, 2016

Незабутній симпозіюм Ореста Субтельного

З болем я прочитав 5 серпня у „Свободі“, що відійшов на вічну ватру мій друг, професор д-р Орест Субтельний. Я запізнав О. Субтельного одної неділі після Служби Божої Української католицької церкви св. Володимира Великого в Ютиці‚ Ню-Йорк. При кінці 1970-их років століття він вчив молодь у Гамілтонському коледжі недалеко від Ютики, а я вчив в школі і коледжі Ютики і на передмісті.

Від того часу, після Служби Божої, ми зустрічалися у церковній авдиторії, або розмовляли телефоном. Темою наших розмов була Україна та яким способом ми могли б познайомити американських професорів, учителів, студентів і cуспільство з Україною, Голодомором, дисиденським рухом та боротьбою за незалежність. Я йому казав, що зацікавив своїх студентів Україною і вони читали твори Миколи Гоголя, Тараса Шевченка, Лесі Українки й Івана Франка в перекладі, давали доповіді про них та робили дослідження.

Ми бачили, що є зацікавлення окупованими республіками, зокрема Україною. Щоб допомогти учням і студентам зрозуміти, що відбувається в СРСР, де підкорені народи боролись за свободу та самостійність, ми рішили організувати симпозіюм дисидентського руху в СРСР. О. Субтельний мав організувати симпозіюм, на який ми мали запросити професорів університетів, учителів та публіку. Я мав запросити пресу та телебачення.

Симпозіюм „Інакомислення в Совєтському Союзі“ відбувся в Авдиторії Кірнера-Джансона Гамільтонського університету 28 квітня 1979 року під головуванням професорів цього університету Джефрія A. Росса й О. Субтельного. Панелістами були дисидент, правозахисник, ініціятор Української Гельсінкської Групи та голова її Закордонного представництва генерал-майор Петро Григоренко, Павел Літвінов, професор Карлтонського університету Тереса Раковська-Гармстовн і професор Університету Стейту Конектикат Рудольф Л. Товкс.

Першу сесію „Інакомислення і совєтський демократичний рух“ очолив О. Субтельний, доповідачами були П. Літвінов і Р. Товкс. Другою сесією „Інакомислення й етнічні меншини“ провадив Дж. Росс, доповідачами були П. Григоренко і Т. Раковська-Гармстовн.

На заключній сесії П. Григоренко, П. Літвінов, Дж. Росс, Т. Раковська-Гармстовн, О. Субтельний і Р. Товкс підсумували доповіді сесії, зробили висновки і приступили до дискусій, запитів і відповідей. У запитах ми задавали питання про Україну, її змагання до незалежности та дисидентський рух‚ захист кримських татар. Найбільше запитів про дисидентський рух були звернені до генерала П. Григоренка. Про симпозіюм прихильно писала преса‚ були цікаві коментарі в телепрограмах. В авдиторії була присутня дружина генерала Зінаїда.

Ця програма була успішною і ще були запляновані інші виступи. Для учителів, студентів і зацікавлених читачів, одначе, треба було зрозумілої, сучасної історії України й О. Субтельний вирішив її написати. Справжний український патріот, він переїхав до Йоркського університету в Торонто, продовжуючи свою працю.

Вайтсборо, Ню-Йорк

Коментарі закриті.