7 липня, 2016

Незабутний душпастир Торонто

Св. п. о. Ярослав Бенеш

У 50-ту річницю смерти о. Ярослава Бенеша

4 липня 1966 року, на 52-му році життя і 29-му році священства, передчасно перестало битися серце о. Ярослава Бенеша. Його несподівана смерть потрясла цілу українську громаду Торонто і околиць та викликала великий жаль і смуток. Жалібні похоронні відправи тривали впродовж тижня. 8 липня 1966 року після відслуження священичого похорону у церкві св. Покрови і на цвинтарі Проспект відбулася маніфестація, у якій взяли участь Владика Ізидор Борецький, понад 50 священиків, у тому числі представники латинського і православного обрядів, члени СУМ і Пласту.

На поминальному обіді був заклик до громади вшанувати пам’ять о. Я. Бенеша і за його плянами докінчити новий храм св. Покрови. Громада почула та здійснила заклик і цей храм буде на віки служити для наступних поколінь.

Св. п. о. Я. Бенеш народився 25 січня 1915 року в Годах, повіт Коломия. Закінчив гімназію і богословські студії в Українській католицькій духовній семінарії в Станиславові, де і прийняв священство 26 червня 1938 року з рук Владики Івана Лятишевського. Працював в катедрі у Станиславові, у 1939 році в Нижневі над Дністром, а у 1939-1944 роках був парохом у Тудорові, Гусятинського деканату.

Воєнні обставини змусили його виїхати до Німеччини. В 1945-1948 роках душпастирював в Мюнхені і Франкфурті та був катехитом в таборі для українських еміґрантів в Ноймаркеті в Баварії і через два роки секретарем Апостольської Візитатури в Мюнхені.

В 1948 році виїхав до Канади, де розпочав працю в парафії Матері Божої Неустаючої Помочі в Торонто. 1951 року разом з о. Володимиром Фірманом закупили церкву св. о. Миколая і разом обслуговували обидві парафії до кінця 1952 року.

Через дальші потреби великої громади вдалося отцеві здвигнути новий храм Покрови Пресвятої Богородиці. Крім праці в церкві, працював як катехит, був виховником і учителем шкіл, учив релігії на Курсах українознавства ім. Юрія Липи і був довголітним капеляном СУМ в Торонто.

Літа минають і громада з часом забуває видатних громадських діячів і священиків, але о. Я. Бенеш назавжди залишиться в наших серцях і споминах.

Вічна Йому пам’ять!

 

Коментарі закриті.