19 серпня, 2016

На фестиваль приїхали угорці

Фестивальні танці біля ратуші в Бережанах.

БЕРЕЖАНИ‚ Тернопільська область. – Молодіжний мистецький фестиваль „Ференц-фест“ відбувся 7-9 травня на честь Ференца Ракоці ІІ у Бережанському замку‚ де 6 травня 1703 року вождь повстанців, керівник антигабсбурзької національно-визвольної війни угорського народу 1703-1711 років, князь Трансильванії (Семигороддя) видав свій „Маніфест“ (так звану „Бережанську відозву“), в якому закликав угорський народ до повстання проти австрійського панування.

Свято організували туристична аґенція „Коза-плей“ з Тернополя, обласна і районна адміністрації, а також Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ у Береговому, Клюб історичних реконструкцій Тернополя з підтримкою народного депутата України Тараса Юрика і Благодійного фонду „Подоляни“.

До Бережан прибула делеґація з 60 угорців (керівник Дюла Фодор), у тому числі з Закарпаття, мандрівники з Тернополя з київським режисером Олесем Котиком та львівським мистцем Олегом Сусленком.

У краєзнавчому музеї викладачі угорського інституту (ректор Ільдика Орос) представили лекцію-презентацію сучасної, у тому числі закарпатської угорської літератури. Потім учасники заходу взяли участь у відкритті виставки живопису в Бережанському замку та дискусії „Конституційні витоки“ про спільну історію двох сусідніх народів.

8 травня на площі Ринок біля ратуші відбулися урочиста інсценізація зустрічі делеґацій і флешмоб гаївок та веснянок „А вже весна скресла“, у якому взяли участь понад 200 учасників‚ зокрема дитячі хореографічні колективи „Водограй“‚ „Розмарія“‚ „Вікторія“ та „Віночок“, хореографічний колектив „Екстраваґант“ районного будинку культури.

Урочисто звучала фанфарна музика, під яку вийшли шість пажів і майстер церемоній‚ актор поетично-фолкльорного театру „Взори“ Микола Марущак‚ який проголосив вітання.

До пам’ятної таблиці на стіні замку в честь князя Ференца Ракоці ІІ представники місцевої влади та угорської делеґації поклали вінки шани з стрічками кольорів угорського та українського державних прапорів. Перед присутніми виступив голова районної адміністрації Володимир Петровський.

Участь у святі брав консул Угорської республіки в Ужгороді Ласло Віда‚ який виголосив промову.

Представники делеґацій обмінялись подарунками. Угорці подарували бережанцям портрет князя Ференца Ракоці ІІ. „Маніфест“ зачитали викладачі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Часар (угорською мовою) та Василь Яцканич (українською).

У концертній програмі (режисер-постановник Олена Різник) брали участь хор інституту під керівництвом Юліяни Кіш, гурт „Sodro edyuttes“ з Берегова, тернопільський гурт „Бріо“, танцюристи під керівництвом Ласло Сіладі, учасники театру „Взори“, дитячого театру „Дивосвіт“ (керівник Людмила Ткаченко) з Козової. Варто зазначити, що запальні угорські танці залюбки виконували й бережанці. Увечорі відбулася прем’єра музичного проєкту „Слимак“ тернопільського музиканта Олега Божка.

Були виставка живопису відомого бережанського художника Олега Шупляка, угорські національні страви (головний кухар Ільдіка Пушкаш). Учасники свята подали ідею відкрити музей у кімнаті замку, де у 1703 році князь Трансильванії написав свій знаменитий „Маніфест“.

Учасники фестивалю побували у селах Соснів та Раковець, де вперше за 100 років над могилами загиблих угорських вояків прозвучали тужливі пісні Першої світової війни їх рідною мовою.

Коментарі закриті.