28 квітня, 2017

На фестиваль приїхали баяністи 

Талановиті учасниці оркестри баяністів Національної музичної академії України ім. Петра Чайковського.

КИЇВ. – Національна всеукраїнська музична спілка та Асоціяція баяністів та акордеоністів України провели 1-2 квітня у концертній залі Національної спілки композиторів України з підтримкою Австрійського культурного форуму та Національної радіокомпанії України п’ятий фестиваль „День українського баяна і акордеона“ або Київський міжнародний маратон баянно-акордеонної музики.

Душею фестивалю, як і всіх попередніх став його художній керівник, композитор і дириґент Володимир Рунчак.

Особливе значення мала закордонна сторінка фестивалю, на якому раніше виступали музики з Сербії, Чорногорії, Польщі, Словаччини, Італії, Швеції, Японії, Німеччини, Еспанії, Хорватії. В цьогорічному маратоні взяли участь виконавці з Києва, Одеси, Запоріжжя, Харкова, Черкас та з Автономної Республіки Крим – Джеміль Комурджи. У зв’язку з військовою аґресією з боку Росії не змогли представити свою творчість виконавці з Донеччини. Наймолодші баяністи і акордеоністи були з Шостки, Черкас та селища Кодра Київської области.

Показовою стала участь квартету баяністів ім. Миколи Різоля Національної філармонії України. А завершився маратон авторським концертом відомого боснійського композитора і баяніста Дражана Косоріча у виконанні оркестри баяністів Національної музичної академії України ім. Петра Чайковського під орудою проф. Йосипа Франца.

Дует з Австрії – Ана Топалович і Нікола Діорич.

Дует з Австрії – Ана Топалович і Нікола Діорич.

Окрасою фестивалю стали дуети з Австрії (Ана Топалович і Нікола Діорич) та України (Мирослава Которович та Ігор Саєнко). Гості з Австрії грали зокрема твори В. Рунчака. Австрійський культурний форум в Києві та його директор радник Посла Австрії в Україні з питань культури Андреас Карабачек провели три концерти в Україні цього дуету.

Австрія має культурні центри практично в кожній европейській країні, а також у США, Канаді, Японії та в багатьох інших країнах світу.

Коментарі закриті.