2 червня, 2016

На фестиваль в Острозі приїхали знані гості

Спільне фото на пам’ять із Валентином Сильвестровим. (Фото: Євген Мальчик)

ОСТРОГ, Рівненська область. – 11 травня відбулося урочисте відкриття фестивалю „Острог. Ренесанс“, присвяченого 440-річчю заснування першого вищого навчального закладу Східної Европи – Острозької слов’яно-греко-латинської академії, 100-річчю краєзнавчого музею і 60- річчю дитячої музичної школи.

„Унікальний для України досвід існування університету в невеликому місті дає можливість створити особливий приклад альтернативного розвитку міст та університетів, їх взаємодії та взаємозалежности“, – розповіла Анастасія Хеленюк, керівник Музею історії Острозької академії та співорганізатор фестивалю.

До 18 травня усі охочі мали можливість відвідати заходи, що поєднують клясичну музику, кіно та літературу. Це зокрема проєкт відкритого університету „Культура змінює!“, представлення інтернет-проєкту „Літопис Острозької академії“, панельна дискусія „Університет та місто“, а також студентський диспут на тему европейських цінностей.

Під час відкриття фестивалю глядачі побачили концертну програму лавреатів музичного конкурсу ім. Володимир Горовиця, уродженців Острога – Ангеліни Даценюк та Юрія Зубая. У їх програмі прозвучали твори відомих композиторів.

Кульмінаційним моментом фестивалю стала програма всесвітньо відомого композитора Валентина Сильвестрова „Нове“ з вокальних і фортепіянних мініятюр, яку він представив в академії 13 травня.

Приїзд В. Сильвестрова здійснився завдяки співпраці з культурологічним проєктом „Culture for Community“. Його представниця Вікторія Зубенко зазначила, що приїхати в Острог хотіла вже давно, саме тому підготувала таку потужну програму.

У виконанні оперної співачки Інни Галатенко прозвучали понад 10 музичних творів В. Сильвестрова, зокрема „Садок вишневий коло хати“, „Реве та стогне Дніпр широкий“ на слова Тараса Шевченка та „О панно Інно, панно Інно“ на слова Павла Тичини. Акомпаніював співачці Олег Безбородько, який зазвичай і виконує композиції В. Сильвестрова. Після виступів відбулася урочиста посвята В. Сильвестрова у Почесні доктори Національного університету „Острозька академія“.

Відбувся концерт Кирила Стеценка „Скрипкове дерево роду“. Це новий проєкт видатного музиканта, який продовжує серію однойменних тематичних програм, що демонструють історичну тяглість, природну красу і моральну силу української духовної традиції, самобутність її скрипкової культури. У програмі простежувався родинний зв’язок між К. Стеценком, його батьком та дідусем. Гайдамацькі та козацькі пісні настільки запалили авдиторію, що наприкінці концерту уся заля співала „Ой, діду!“ разом із скрипалем.

Фіналом фестивалю стало театралізоване дійство „Ніч в музеї“, на якому усі відвідувачі могли уявити, якою була Острозька академія у XVI-XVII ст.

1-5 червня на Замковій горі, в музеях та на центральній площі міста відбулися виступи сучасних українських гуртів, історичні реконструкції, святковий ярмарок, виставки просто неба та багато інших цікавих акцій.

Коментарі закриті.