28 квітня, 2017

На марках – євреї України

Марки серії „Національні меншини  в Україні. Євреї“.

27 серпня 2016 року „Укрпошта“ ввела в обіг чотири поштові марки серії „Національні меншини  в Україні. Євреї“. Художник – Миколай Кочубей. На першій з них зображено популярний єврейський танець „Фрейлахс“.

Друга марка представила синагогу в Жовкві – одну з найбільших у Европі оборонних споруд. Синагога прилягала до міських мурів та Жидівської брами, а завдяки товстим стінам з бійницями могла використовуватися як башта міських укріплень, на її даху можна було встановлювати гармати.

Синагога була збудована з каменю й цегли. Мала традиційну орієнтацію на схід. Базована на прямокутному пляні. Інтер’єр витриманий в ренесансному стилі. 1994 року група архітекторів провела обстеження та архітектурні обміри синагоги. У майбутньому тут плянується відкриття Єврейського центру Галичини. У 2012 році Національний банк України ввів у обіг пам’ятні монети номіналами у 5 та 10 грн. „Синагога у Жовкві“ серії „Пам’ятки архітектури України“.

Свято „Рош Гашана“ – тема третьої марки. Це день, з якого для юдеїв починається суд над усім створеним. У цей день юдеї сурмлять у шофар‚ щоб людина подумки озирнулася на минулий рік, згадала свої помилки і вчинки. І вирішила у майбутньому році бути кращою, чеснішою, робити ще більше добра.

Малюнок на картмаксимумі.

Малюнок на картмаксимумі.

Ще одна марка – „Кравець“ нагадує про єврейські ремесла. Зазвичай це були ужиткові професії — кравці, ткачі, ливарники, мідники, пекарі, аптекарі, ювеліри, годинникарі, різники та багато інших.

Коментарі закриті.