17 лютого, 2017

На кінофестивалі в Києві визначили переможців

Іван Драч і режисер Лариса Єфіменко на святкуванні 80-річчя поета. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 30 листопада 2016 року завершився XIV міжнародний фестиваль документальних фільмів „Кінолітопис“. Фестиваль, який відновився після довгої перерви у п’ять років, тривав цілий тиждень, а заключна частина його пройшла в синьому залі Будинку кіно.

„Кінолітопис“ був розпочатий 15 років тому. За цей час з столичного явища він перетворився у всеукраїнський, а згодом вийшов і на міжнародний рівень: фільми-переможці з успіхом демонструвалися в Японії, Болгарії, Молдові, Росії.

Фестиваль відкриває нові імена у вітчизняному кіномистецтві і за кордоном. Він має нагороди: „Золота Софійська фреска“, „Золотий кадр“, студентську відзнаку „Початок“ та засновану цього року Нагороду ім. Миколи Вінграновського.

Організаторами фестивалю стали громадська організація „Літопис“, Центральний кінофотофоноархів України ім. Гордія Пшеничного, Національна спілка кінематографістів України, Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хемічної безпеки ім. академіка Лева Медведя та Благодійний фонд ім. М. Вінграновського.

Подіями фестивалю стали програми, присвячені 80-річчю від дня народження видатного українського поета, письменника, актора, кіносценариста, кінорежисера М. Вінграновського, 80-річчю поета, перекладача, кіносценариста, драматурга Івана Драча, 80-річчю кінорежисера, сценариста, лавреата вітчизняних та міжнародних кінофестивалів Людмили Михалевич, вечір студії „Укркінохроніка“ на честь 85-річчя від її заснування.

Глядачі подивилися на фільми „Голубі сестри людей“ М. Вінграновського, „Губами теплими і оком золотим“ Л. Михалевич, „Іван Драч. У пошуках Марійки“ Ірини Шатохіної, „Фантазії пана Леоніда“ Володимира Шестопалова та інші. Також відбувся круглий стіл з участю кінематографістів, письменників, журналістів, провідною темою обговорення на якому було майбутнє українського кінематографу через досвід багаторічної праці вітчизняних кіномистців.

На кінофестивалі тривав показ „Ретроспектива“ фільмів з фондів кінофотофоноархіву України.

Жюрі кінофестивалю визначило переможців і вручило їм нагороди. Нагороджені фільми режисерів Дениса Галушки, Юлії Лазаревської, Л. Михалевич, І. Шатохіної та інших. Головну нагороду нікому не присуджено, бо всі фільми в номінації головної нагороди фестивалю були представлені на одному професійному рівні, окрім нагороди „Золотий кадр“ операторові за високопрофесійно відзнятий матеріял з ризиком для життя. Таким оператором став Даніель Родріґес (Еспанія).

Коментарі закриті.