7 квітня, 2016

На концерті в Едмонтоні прославили Шевченка

Співає хор „Верховина” Спілки Української Молоді.

ЕДМОНТОН. – На початку Шевченкового свята разом з хором „Дніпро” усі присутні заспівали „Заповіт”. Голова едмонтонського відділу Конґресу Українців Канади Сергій Костюк привітав гостей і пояснив значення свята. Тоді хор „Дніпро” заспівав „Широкая, високая калино моя” та „Шевченкові” (дириґент Ірина Шмігельська, при фортепіяні Ірина Тарнавська).

Ведуча концерту Ліля Пантелюк (за текстами Галини Котович) прочитала про вплив Тараса Шевченка на діяспору, а Касян Солтикевич прочитав з „Нового шляху” про важливість добровільної праці жінок для українського життя в Канаді.

Танцюристи і народний хор „Вітер” (дириґент Леся Погорецька) виконали поему “Сон” Т. Шевченка у формі в’язанки вірша (оповідач Нестор Петрів). Танцюристи зобразили працю кріпаків на полі (хореографи Ташя Орисюк і Мурі Гавел). Хор заспівав ще дві пісні.

Уривок з поеми „Княжна” українською, англійською і французькою мовами прочитала учениця 11-ої кляси Гануся Куць. Дарія Подільська, учениця 9-ої кляси, заграла на скрипці (при фортепіяні І. Тарнавська) „Ой у полі могила” і „Елегія пам’яті Т. Г. Шевченка” (музика Миколи Лисенка). Олена Сіваченко, член драматичного гуртка „Сузір’я”, прочитала уривок з поеми „Наймичка”.

До теми „Невмирущий дух Шевченка” висвітлено три образи на екрані: про різні видання „Кобзаря”, обличчя Сергія Нігояна у парку „Небесної сотні” у Києві, портрет Шевченка на Майдані.

Відеофільм „Поклін Шевченкові у воєнних районах” показав, як при ватрі, вночі, член батальйону добровольців у селі Піски близько Донецького летовища Іван Воротиленко з Едмонтону читає вірш Шевченка „За байраком байрак”. Другий вірш „І золотої й дорогої” деклямував чоловік під псевдом „Апостол”.

На кінець програми хор „Верховина” (дириґент Орест Солтикевич) заспівав пісню „Думи мої” і „Гопак” з поеми „Чернець”.

Заключне слово виголосила голова Українського музичного товариства Альберти Люба Бойко-Белл, яка подякувала усім виконавцям, організаторам концерту й публіці. Спільним співом державного славня України закінчили концерт.

Коментарі закриті.