12 травня, 2016

На конференції в Мюнхені було 80 доповідей

Учасники конференції у Мюнхені.

МЮНХЕН. – 8-10 квітня у столиці Баварії відбулась Міжнародна наукова конференція „Українська наука в европейському контексті. Німецько-українські наукові зв’язки“. Організатором цього заходу виступило Німецько-українське наукове об‘єднання (НУНО) ім. Юрія Бойка-Блохина на чолі з його президентом Дариною Блохин, а співорганізаторами були Ніжинський державний університет ім. Миколи Гоголя, Запорізький та Ужгородський національні університети, Інститут славістики філософського факультету Університету ім. Масарика (Брно, Чехія). До програми конференції було включено понад 80 доповідей науковців з України, Німеччини, Росії, Чехії.

На урочистому відкритті Міжнародної наукової конференції були виголошені привітання її учасникам і гостям від різних наукових та громадських організацій з України, Росії, Чехії та Німеччини. У залі були німецький і український прапори, виставка українських вишивок ХІХ-ХХ ст. родини Душана і Люби Владик, виставки книг та Великодній букет Д. Блохин, що нагадував прийдешні Великодні свята.

Прозвучали державний гимн України і державний гимн Німеччини. Виконала гимн України гостя конференції Тетяна Чертишева (Казань, Татарстан).

На пленарному засіданні були заслухані доповіді Д. Блохин (Мюнхен)‚ Софії Варецької (Львів), Марії Моклиці (Луцьк)‚ Карла Вальтера (Баварський дім „Одеса“‚ Мюнхен).

На конференції працювало чотири секції, на яких з доповідями виступили д-р Д. Блохин, Наталія Поплавська (Тернопіль), Валентина Барчан (Ужгород), Марина Варданян (Кривий Ріг)‚ Жанна Янковська (Острог)‚ Олеся Лазаренко (Київ-Берлін), Христина Йордан (Київ)‚ Євген Савенко (Казань, Татарстан), Марія Козак (Ужгород), Евеліна Балла (Ужгород), Наталя Черкасова (Харків)‚ Марта Обераух-Мельничук (Мюнхен), Мар’яна Левицька (Львів), Тарас Федорів (Мюнхен).

На заключному засіданні виступили керівники секцій, де були підведені підсумки роботи конференції за різними галузевими напрямками. Була прийнята резолюція конференції, а також було вирішено видати збірник наукових статей.

Учасники і гості конференції ознайомились з виставкою рідкісних українських, словацьких і чеських вишивок XVIII-ХХ ст. зі збірки етнологів Д. і Л. Владик (Мюнхен). Художниця і мистецтвознавець М. Обераух-Мельничук (Мюнхен) запропонувала відвідати у віртуальному режимі ґалерію своїх робіт. Окрасою конференції став концерт, на якому у виконанні Т. Чертишевої прозвучали українські народні пісні та романси.

У рамках конференції була проведена презентація видань НУНО. Президент НУНО проф. Д. Блохин представила ряд цінних монографій з історії української діяспори у світі і зокрема в Німеччині, з історії розвитку україністики в Німеччині та Европі, з історії українців-жертв німецьких концентраційних таборів. Важливим джерелом з діяльности і самого НУНО, і проф. Ю. Бойка-Блохина є збірники‚ видані в Німеччині та Україні.

Кілька днів було відведено на культурну програму, в рамках якої гості й учасники конференції відвідали у Мюнхені Німфенбурзький замок, Стару, Нову і Модерну Пінакотеки‚ новочасний Олімпійський комплекс, прогулялися вечірнім Марієнпляцом у Старому місті.

Коментарі закриті.