21 липня, 2016

На „Козацьких могилах“ поминали героїв

Квіти лягли до пам’ятника учасникам Берестецької битви. (Фото: Євген Цимбалюк)

ПЛЯШЕВА, Рівненська область. – 3 липня в Пляшевій відзначили 365-річчя Берестецької баталії, яка тривала від 28 червня до 10 липня 1651 року і вважається однією з найбільш героїчних і водночас трагічних сторінок в історії України. Тоді у протистоянні польському війську, набагато чисельнішому, загинули десятки тисяч вояків війська Богдана Хмельницького.

На поле битви з Польщі прибув Маріюш Веґнер, керманич Польського історико-стрілецького товариства, який уже 10 років поспіль приїздить в Пляшеву, аби тут засвідчити нинішню польсько-українську дружбу.

Панахида у Свято-Георгіївському храмі була відслужена з участю 50 священиків на чолі з Патріярхом Київським і всієї Руси-України Філаретом. У своїй проповіді він зазначив, що єдина Помісна Автокефальна Церква в Україні неодмінно буде‚ виходячи з настанов Вселенського православного собору, що наразі відбувся.

На „Козацьких могилах“ промовляли народні депутати Рефат Чубаров, Олександер Дехтярчук, Олег Осуховський, Олег Тягнибок, голова Народного Руху України Василь Куйбіда.

Відбувся також масовий хресний хід з покладанням квітів до пам’ятника героям Берестецької битви.

Протягом дня у Пляшевій діяли виставки-ярмарки виробів народних майстрів, виступали фолкльорні колективи, тривало таборування козацьких організацій.

Відбулася всеукраїнська наукова конференція „Берестецька битва в історії України“. Засідала також Велика козацька рада у широкому своєму колі. А завершальним акордом став символічний урочистий гарматний салют.

Коментарі закриті.