21 квітня, 2017

Настав час писанкарства

Відома майстриня Марина Саркісян. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Кожної весни перед Великоднем зростає зацікавлення громади писанкарством. Нижче вміщено кілька повідомлень з цієї теми.

КИЇВ

Георгій Лук’янчук

Відома майстриня Марина Саркісян. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Відома майстриня Марина Саркісян. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Маштабна виставка національного писанкарського мистецтва в Україні проводиться у столиці з 8 по 23 квітня, а далі подорожуватиме протягом року всією Україною і побуває у Европі. Це вже VII Всеукраїнський фестиваль писанки у Києві.

Писанки на Софійському майдані.

Писанки на Софійському майдані.

На Софійській та Михайлівській площах писанки є на всі смаки: від традиційних мотивів до аванґардних пошуків. На виставці показують рекордну кількість – 858 писанок. 374 з них розписані українськими художниками в авторському стилі. На Михайлівській площі виставлені писанки, що представляють традиційні розписи різних країв України‚ а на Софійській площі представлені авторські писанки-мальованки. Також на гостей чекає Всеукраїнська колекція традиційних писанок (понад 50 тис.), що представлятиме реґіональні особливості України.

На фестивалі відкрився великодній ярмарок та ярмарок садівництва. Відбуваються численні конкурси писанкарів.


pysankaРІВНЕ 

Увагу на столичній виставці привабила робота писанкарок Лілії Божинської та Олени Гусєвої „Українські фортеці“. На ній, висотою в людський зріст, зображені найбільш значимі за своєю історією замки України. На передньому тлі – Дубенський замок із його леґендарною Дівич-вежею. (Фото: Євген Цимбалюк) 


ЧЕРКАСИ

cherkasy8-23 квітня у Києві відбувається Всеукраїнський фестиваль писанок-2017. Від Черкащини вперше представляє свої роботи на цьому фестивалі Галина Тимошенко – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. В розмальовуванні їй допомагали чоловік Олександер та доньки Віра, яка навчається у Львівському державному коледжі декоративного та ужиткового мистецтва ім. Івана Труша, і Марія – учениця гімназії. На фото: черкаські писанкарки (зліва) Віра, Марія та Галина Тимошенко. (Фото: Олександер Костирко)


САВТ-БАВНД-БРУК‚ Ню-Джерзі

usa2 квітня Український історико-освітній центр при Консисторії Української Православної Церкви США провів уже четверту цього року школу писанкарства в будинку Сестрицтва Покрови Пресвятої Богородиці при Українській Православній Церкві св. Андрія Первозваного. Гостей навчали директор Центру Наталя Гончаренко й Оксана Пасакас. Юних гостей з Школи українознавства з Спрінґ-Велій, Ню-Йорк, привезли Василь Кріль і Яна Грушко. На фото: навчилося писанкарства подружжя Роберт і Ліза Макуди. (Фото: Левко Хмельковський)

Коментарі закриті.