17 лютого, 2017

Народна нагорода знайшла героїв

Нагороджені орденом „Народний Герой України“. (Фото: Олександер Костирко)

ЧЕРКАСИ. – 10 лютого в Будинку культури ім. Івана Кулика 15 воїнів з усієї України отримали ордени „Народний герой України“.

Орден „Народний герой України“ – українська недержавна нагорода, запроваджена у 2015 році з ініціятиви добровольця Андрія Боєчка та ювеліра Дмитра Щербакова. Нагорода виконана у двох модифікаціях: червоно-чорна стрічка на колодці – для воїнів, жовто-блакитна стрічка на колодці – для добровольців і медиків. Орден виготовлений зі срібла, кожна нагорода має індивідуальний номер та елементи захисту. Усього виготовлено понад 100 орденів. Срібло для їх виготовлення збирали представники 16 країн світу. Український боксер В’ячеслав Узелков передав свою срібну медалю, яку отримав на Чемпіонаті Европи з боксу 2002 року. Срібло на виготовлення ордену може віддати будь-хто.

„Мета цього нагородження – не забути і відзначити героїв цієї війни. Не усі з них відзначені на державному рівні. Наприклад, Юрій Соболєв, який третій рік воює на передовій, захищав Донецьке летовище, вивозив поранених, а в нього немає державних нагород. Найголовніше – показати цим людям, що вони нам дуже потрібні, що ми їх шануємо й любимо“, – каже Віолета Кіртока, організаторка церемонії нагородження.

Із молитвою, хвилиною мовчання, сльозами, спогадами та з вірою у перемогу над ворогом проходила церемонія.   На вручення орденів з’їхалися бійці з усієї України, їхні родини, друзі, добровольці, а також сім’ї тих героїв, які загинули в зоні бойових дій. Тож були спогади та розповіді про героїв, які отримувалали нагороди. Вручали нагороди доброволець Олена Шевцова та батько героя „Небесної сотні“ Устима Голоднюка – Володимир Голоднюк.

Надія Момот, дружина Ігоря Момота.

Надія Момот, дружина Ігоря Момота.

Нагороди отримали Роман (знаний лише як „Гром”) з Центру спеціяльних операцій „Альфа”, Олександер Пономарів з 79-ої високомобільної десантної бриґади, залога гелікоптера Мі-8: Сергій Кужелюк, Андрій Абракитов, Василь Мулик, а також Олег Копичинський з 30-ої механізованої бриґади, Євген Сидоренко – начальник бронетанкової служби озброєння оперативного командування „Південь”, Василь Шуруп з Української добровольчої армії.

Посмертно нагороджені Сергій Шилов („Грин”) з Української добровольчої армії, Олександер Панченко (зведений беркутівський загін), Юрій Соболєв – 79-та високомобільна десантна бриґада, Сергій Шахських („Булька“) з 11-го батальйону, Олександер Черніков з 25-ої високомобільної десантної бриґади.

Серед нагороджених посмертно – прикордонник, генерал-майор Ігор Момот та 23-річний капітан з Умані Андрій Кизило. Нагороди отримували їхні дружини. „Це визнання народу, люди пам’ятають його героїзм та подвиги, – сказала про І. Момота його дружина Надія. – Він спав в одному наметі з солдатами, їв з ними з одного казанка, він жив їхнім життям. Покажіть мені ще одного такого генерала.“

Генерал-майор І. Момот очолював Навчальний центр підготовки молодших спеціялістів „Оршанець“ біля Черкас Державної прикордонної служби України. Він особисто сформував та очолив мотоманеврену групу Навчального центру. Група виконувала завдання з охорони державного кордону на найбільш вразливих ділянках. Підрозділ під його командуванням неодноразово вступав в бій з незаконними військовими формуваннями. І. Момот загинув 11 липня 2014 року внаслідок ракетної атаки біля Зеленопілля. 12 липня 2014 року Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв наступне військове звання І. Момоту та зазначив, що його ім’я буде присвоєне одній з прикордонних частин України. Сьогодні ім’я генерал-майора І. Момота носить Навчальний центр, який він очолював.

23-річний капітан А. Кизило загинув в боях за Авдіївську промислову зону. Отримати почесну народну нагороду до Черкас приїхали з Умані його дружина Оксана та двоюрідна сестра Вікторія Михайлюк-Врачинська.

Попередня церемонія нагородження відбулася у грудні 2016 року у Краматорську. У березні нагородження героїв плянують провести у Маріюполі.

Коментарі закриті.