12 травня, 2016

Народилася національна ідея

Фундація ім. Івана Багряного фінансувала невелику книгу відомого журналіста й письменника Юрія Пригорницького під назвою „Таємниця школи ч. 63“, яка містить нотатки про події, якими нині живе український народ в роки війни. Нижче вміщено частину однієї з статтей під назвою „Після Майдану“.

Усі роки в незалежній Україні політики, письменники, активні громадяни розмірковували і дискутували про українську національну ідею. Олії у вогонь плеснув Леонід Кучма, який‚ балотуючись перший раз у президенти, заявив, зіпсувавши настрій націонал-демократам, що, мовляв, національна ідея у цій країні не спрацювала.

Трохи оговтавшись від перемоги Л. Кучми на виборах 1994 року (перемоги з отими прикрими словами на електоральному прапорі), прибічники патріотизму почали сперечатися – спрацювала ідея національна, чи не спрацювала. Ось лише не чути було дискусій про те, в чому ж вона полягає, та ідея. Ні Л. Кучма, ні його патріотичні супротивники ніяк не могли ідею сформулювати.

Чверть кроку до істини, зрештою, зробив тодішній президент, здивувавши згодом усіх якимсь, сказати б, крамольнуватим на той час щодо братерських обіймів висловом „Україна – не Росія“. Збігав час. Національну ідею не сформулювали ні національно свідомий президент Віктор Ющенко, ні Національна Академія Наук. Не встигло затихнути над Евромайданом мільйоноголосе „Героям слава!“, аж почалися кримські події, підступна анексія півострова, а тоді кривавий розбій на сході. „Старший брат“ став (навіть для хохлів-малоросів) „старшим катом“, точніше перестав придурюватися, що він рідний і доброзичливий або елементарно порядний і гуманний.

Не бажаючи того, ворог потужно згуртував наше суспільство, зробив населення нацією. І найголовніше – в народі без сторонніх спонук і чиїхось повчань викристалізувалася Українська Національна Ідея: Україна має бути незалежною від Росії! Не просто незалежною, а насамперед – від ворога-сусіда на північному сході. Далі хай промовляє статистика. Цього року серед українців різко зросла кількість прихильників незалежности, що становить рекордні 90 відс. серед дорослого населення України.

Коментарі закриті.