1 квітня, 2016

Налагоджують реабілітацію вояків

КІРОВОГРАД. – Світовий досвід показує, що в умовах воєнного протистояння психологічна допомога воякам вкрай важлива і необхідна. Як про мрію говорили в Україні про систему психолого-реабілітаційних центрів США. Проте, це не така вже й недосяжна мета. Модель її втілення уже здійснюється у місті‚ в шпиталі для ветеранів Другої світової війни, який ще у 1946 році перевели з розряду військових лікувальних закладів до цивільних. Але про психологічну реабілітацію й мова не йшла.

З початком бойових дій на сході України було зформовано три батальйони добровольців. Відома також роля у нинішньому протистоянні Кіровоградського 3-го полку спеціяльного призначення. Коли привезли перших поранених, було відчутно, що однієї медичної допомоги недостатньо. З’явились симптоми та захворювання, яких досі не було у мирному житті.

Звернулись у Харківський інститут післядипломної медичної освіти, у якому допомогла Мар’яна Маркова, спеціяліст у лікуванні стресів. Прийшла психолог Ганна Колєва, котра мала певний досвід, здобутий в Українській асоціяції фахівців з подолання наслідків психо-травмуючих подій, яка бере початок з часів Майдану. Але вчитися довелося ще чимало. Тепер у шпиталі є дві посади психолога.

На базі обласного шпиталю для ветеранів війни діє Центр медико-психологічної допомоги, а 1 січня 2015 року офіційно відкрився Центр медико-психологічної реабілітації „Компас“.

Система психологічної допомоги через шпиталь охоплює і райони области. Вже проведено навчання психологів та керівників районних центрів, допомагають громадські організації. Спільними зусиллями вибудовується інтеґрована система, яка зараз у процесі становлення.

Психологи центру проводять велику просвітницьку роботу. Уже знято відеофільми, видано посібник з психологічного підготування військових до бойових дій.

Модель, розроблена у Кіровограді, за умови підтримки і невеликого фінансування могла б ефективно працювати у маштабах держави, яка ґарантувала б своїм захисникам ефективну психологічну підтримку. Але чиновники у Міністерстві охорони здоров’я досі не прописали ні стандартів та оцінок роботи психологів, ні порядку ведення відповідної документації.

Коментарі закриті.