10 березня, 2017

Названо душителів свободи слова в Криму

Центр інформації про права людини та Міністерство інформаційної політики України 3 березня оприлюднили список душителів свободи слова в Криму. Це – 10 осіб, які організували маштабне згортання свободи слова та вираження поглядів в Криму. Ще понад 50 осіб – виконавці цього злочину, що безпосередньо здійснювали переслідування та залякування журналістів на окупованому півострові.

За даними міжнародних організацій, які займаються дослідженням свободи слова, за три роки окупації Крим перетворився на одне із найгірших у світі місць для роботи журналістів. Ситуація з правами журналістів в Криму є набагато гіршою, ніж у самій Росії чи, наприклад, у Білорусі, зазначила голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

За її словами, жоден злочин проти „неугодних“ окупаційній владі журналістів за ці три роки в Криму не був розслідуваний, а винні не понесли покарання, оскільки самі ж так звані правоохоронні органи часто були причетні до переслідування представників засобів масової інформації (ЗМІ) та фабрикування справ. Отож, було проведено аналізу фактів і встановлено прізвища організаторів та виконавців системного наступу на свободу слова і вираження поглядів на окупованому півострові.

До уваги бралися випадки кримінального переслідування кримських журналістів, незаконні затримання, арешти та обшуки, випадки фізичного насильства, вилучення, пошкодження техніки, захоплення чи заклики до захоплення редакцій і їхнього майна, відмови у реєстрації, перереєстрації та закриття ЗМІ, незаконний перерозподіл радіочастот, бльокування видань в інтернеті, погрози і залякування представників мас-медія тощо. Центр інформації про права людини збирав та аналізував свідчення самих постраждалих журналістів, офіційні документи і публічні заяви представників кримської влади, протоколи обшуків, процесуальні документи, фото- і відеоматеріяли, повідомлення у ЗМІ.

За даними Центру інформації про права людини, 10 осіб несуть найбільшу відповідальність за придушення свободи слова та вираження поглядів в Криму. Це Сергій Абісов, „міністер внутрішніх справ Росії по Республіці Крим”; Сергій Аксьонов, голова „Ради Міністрів Республіки Крим”; Олександер Жаров, голова Федеральної служби з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій та масових комунікацій РФ (Роскомнадзор); Володимир Константінов, голова „Державної Ради Республіки Крим“; Михайло Назаров, начальник головного слідчого управління Слідчого комітету РФ по „Республіці Крим”; Віктор Палагін, начальник „управління ФСБ РФ по Республіці Крим та Севастополю”; Наталія Поклонська, „депутат“ Державної Думи РФ, екс-„прокурор“ Криму; Дмитро Полонський, „міністер внутрішньої політики, інформації та зв’язку” Криму; Сергій Турчаненко, начальник Сімферопольського полку „Кримської самооборони”, керівник „Кримського республіканського штабу народного ополчення-народної дружини Республіки Крим”; Михайло Шеремет, колишній „віце-прем’єр-міністер” уряду Криму, „депутат” Державної Думи Росії.

За словами Т. Печончик, цей список буде постійно доповнюватися новими прізвищами та фактами, адже правозахисники продовжують збір доказів. „Ми посилаємо чіткий сиґнал, що за кожен злочин доведеться відповідати“, – сказала вона.

Радниця міністра інформаційної політики України Юлія Каздобіна зазначила, що міністерство спільно із представниками правозахисних організацій ініціюватимуть порушення кримінальних справ на материковій частині України та введення нових персональних санкцій проти душителів свободи слова в Криму, які можуть включати заборону на в’їзд, заморожування майна тощо.

Координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що готуються також нові списки осіб, причетних до політично мотивованих переслідувань українців в Криму і на території РФ: „Санкційний список щодо журналістів – це тільки початок. За ним підуть нові списки – тих, хто незаконно позбавив волі Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Ахтема Чийгоза та багатьох інших українців та кримських татар, які стали в’язнями Кремля“. Правозахисниця додала, що Кримська правозахисна група вже підготувала список суддів, причетних до політично мотивованих переслідувань кримчан. Зараз у ньому 37 суддів, серед яких є як громадяни України, так і громадяни Росії, які виносили рішення з порушенням фундаментальних прав людини та відправляли українських громадян до слідчих ізляторів або до колоній.

Кропивницький,
Кіровоградська область

Коментарі закриті.