24 березня, 2016

Надію Савченко засудили на 22 роки російської неволі

ДОНЕЦЬК, Росія. – Донецький суд Ростовської області Росії 22 березня засудив Надію Савченко до 22 років позбавлення волі у колонії загального режиму. Такий вирок був оголошений на засіданні суду. Крім цього, російський суд постановив покарати Н. Савченко на 30 тис. російських рублів за незаконний перетин кордону Росії.

Зокрема, за звинуваченням у вбивстві російських журналістів суд призначив українці покарання у вигляді 18 років позбавлення волі, за звинуваченням у замаху на вбивство – 10 років позбавлення волі. Остаточне покарання з урахуванням часткового складання термінів – 22 роки позбавлення волі. Термін покарання рахується з моменту арешту Надії Савченко – 30 червня 2014 року.

Н. Савченко свою провину категорично заперечує. Вона заявила, що не визнає вирок російського суду і не має наміру його оскаржувати. Після того, як суддя закінчив зачитувати вирок, він запитав у Н. Савченко, чи вирок їй зрозумілий. Вона обурено відповіла, що „просила дати їй стільки, скільки просили прокурори”.

Далі вона продовжила співати свою версію пісні „Горіла сосна”: „Ой, судді, судді ви мої, довго судили ви мене”. Після того, як їй взялися підспівувати присутні в залі, конвойні наказали їм залишити залу суду.

Прес-секретар Президента України Святослав Цеголко розгорнув український прапор, однак конвойні швидко вирвали його.

Міністер закордонних справ України Павло Клімкін заявив: „Результат очікуваний, але все одно вкрай болісний. Вирок – це не кінець боротьби. Це початок нового етапу руху „Free Savchenko”.

Президент України Петро Порошенко сказав: „Україна ніколи – наголошую, ніколи! – не визнає ані судилища Надії Савченко, ані так званого вироку. Я, в свою чергу, готовий передати в Росію двох російських вояків, затриманих за участь у збройній агресії проти України”.

Адвокат Н. Савченко Марк Фейґін раніше назвав такий обмін „більш, ніж логічним”.

 

Коментарі закриті.