3 листопада, 2016

Нагородили ректора УКУ 

Учасники вручення нагороди о. д-рові Богданові Прахові. (Фото: Посольство України в США)

ВАШІНҐТОН. – Ректора Українського Католицького Університету о. д-ра Богдана Праха відзначено премією Міжнародної фундації Тетяни і Омеляна Антоновичів за книгу „Духовенство Перемиської єпархії та Апостольської адміністрації Лемківщини“. Церемонія вручення нагороди відбулася 22 жовтня в Посольстві України в США.

Праця о. Б. Праха присвячена подіям 1939-1989 років‚ коли Українська Католицька Церква пережила воєнне лихоліття, радянські, німецькі та польські репресії й насильну ліквідацію, ув’язнення, заслання та депортації духовенства і вірних. Робота над книгами тривала понад 20 років. Автор розшукав, зібрав, упорядкував і розшифрував цінні, а часто й крихітні матеріяли та свідчення‚ створив багатий збір первинних документів, з яких скористається не один науковець, дослідних і письменник.

На урочистому вечорі з нагоди вручення нагороди д-р Марта Богачевська-Хом’як розповіла, що за останні декілька десятків років нагорода відзначила здобутки достойних осіб у різноманітних сферах людської діяльности – літераторів, істориків, лікарів, політиків, видавців, політологів, журналістів, високого рівня педагогів.

Ректор Українського Католицького Університету о. д-р Богдан Прах. (Фото: Олександер Ласкін)

Ректор Українського Католицького Університету о. д-р Богдан Прах. (Фото: Олександер Ласкін)

„Підґрунтя кожного вибору завжди одне й те саме – кожен лавреат зробив вагомий внесок у знання або розуміння України як культурної так і політичної цінності, – зазначила д-р М. Богачевська-Хом’як. У подячному слові о. Б. Прах зазначив, що робота над дослідженням була маштабною. У архівах та спілкуваннях вдалося зібрати 5‚000 свідчень, 100 тис. архівних матеріялів. У лютому цього року за цю працю о. Б. Прах також був відзначений Олександрівською премією родини Ґудзяків „Ad fontes“.

О. і Т. Антоновичі створили свою фундацію наприкінці 1980 року у Вашінґтоні, де вони тоді жили‚ щоб допомагати розвиткові культури України, включно з українською літературою, історією, релігією, гуманітарними науками, щоб підтримувати і заохочувати досягнення у цих ділянках і підтримувати порозуміння між українськими та американськими народами.

Нагороду вручають щороку. За роки існування Фундації було вручено понад 60 нагород, серед лавреатів якої Орест Субтельний, Дейвід Сондерс, Роберт Конквест, Збіґнєв Бжезінський, Богдан Гаврилишин, Ярослав Дашкевич, Юрій Андрухович, Ліна Костенко, Оксана Забужко, Богумила Бердиховська, Тімоті Снайдер, Владика Борис Ґудзяк та інші.

 

Коментарі закриті.