13 січня, 2016

Нагородили письменницю Ліду Палій сеньйорською нагородою

Елізабета Довдесвел і Маріо Серґіо вручають грамоту Ліді Палій.

ТОРОНТО. – Письменниця і перекладачка Ліда Палій 26 листопада 2015 року одержала нагороду „Досягнення сеньйорів“ (Senior Achievement Award). Започаткованою в 1986 році нагородою відзначають людей, які після 65 років життя зробили вагомий вклад у розвиток своєї громади. Грамоту вручила губернатор провінції Онтаріо Елізабета Довдесвел в присутности провінційного міністра Маріо Серґіо, відповідального за сеньйорські справи.

У грамоті сказано: „Ліда Палій, письменник і перекладач, присвятила багато свого часу‚ щоб донести унікальний голос українських письменників канадським читачам. Впродовж п’яти років вона була головою Світової асоціяції українських письменників „Слово“‚ організовувала семінари і літературні читання, щоб познайомити ширшу публіку з українськими письменниками і їх творами. Понад 10 років Л. Палій співпрацювала з Міжнародним фестивалем письменників (International Authors’ Festival), який щорічно відбувається в Торонто – одним з найбільших і найбільш багатогранних у світі“.

Завдяки зусиллям Л. Палій шестеро письменників з України (Іван Драч, Ігор Калинець, Василь Голобородько, Микола Воробйов, Оксана Забужко, Юрій Андрухович) брали участь у фестивалі і читали свої твори. Л. Палій подбала, щоб була видрукована одна книжка кожного письменника в перекладі англійською мовою. Через незнання англійської мови з боку українців‚ вона служила їм провідницею і знайомила з канадськими письменниками.

Л. Палій протягом багатьох років є активним добровольцем в Українсько-Канадському Дослідчо-Документаційному Центрі, де вона перечитує недруковані архівні спогади. Вона присвячує довгі години цій роботі, розшифровує їх і готує електронні записи, щоб зберегти унікальний матеріял для наступних поколінь.

Напишіть відгук