6 січня, 2017

Місто Стрий дарує затишок

Свято вишиванок в Стрию. (Фото: Олександер Костирко)

Кожного разу, відвідуючи Стрий, відчуваю затишок міста. Можна за невеликий час обійти його і побачити головні історичні будинки, пам’ятники. Зараз проживає тут близько 60 тис. чоловік.

Назва міста походить від річки, яка тут протікає. Вперше згаданий Стрий у 1385 році як центр волости. На початку Першої світової війни тут народився леґіон Українських Січових Стрільців. А в 1920-1930 роках місто стало одним із найактивніших осередків ОУН.

14 березня 1990 року саме тут, в першому з українських міст, підняли прапор України. Місто є одним із головних та найбільших транспортних вузлів західної України, це важливий економічний та культурний центр Львівської области.

Костел Пресвятої Діви Марії.

Костел Пресвятої Діви Марії.

У місті проводять Всеукраїнський конкурс юних піяністів ім. Нестора Нижанківського та пісенний фестиваль „Цвіт папороті“. У вільний час жителі міста можуть побувати на концертах муніципального чоловічого хору „Каменяр“, Народного камерного хору ім. Михайла Вербицького або Народного вокально-інструментального гурту „Говерля“.

На жаль, Стрий не може похвалитися старовинними спорудами. За історію існування в місті відбулося 18 великих пожеж, які і забрали давні будівлі.

Зате, подорожуючи містом, можна побачити церкви Успення Пресвятої Богородиці, Благовіщення Пречистої Діви Марії, Архистратига Михаїла та костел Різдва Пре  святої Богородиці і Пресвятої Діви Марії. В самому центрі, на Майдані Незалежности, є спільний пам’ятник Тарасові Шевченкові, Іванові Франкові та Лесі Українці,

Краєзнавчий музей „Верховина“ – колишня власність місцевого адвоката і громадсько-політичного діяча Євгена Олесницького, побудований у 1899 році. Йому надано державний статус  та віднесено до переліку музеїв, в яких зберігаються музейні колекції та предмети, що є державною власністю і належать до державної частини Музейного фонду України. Це стародруки, ікони, народний одяг, бойківські і гуцульські писанки, взірці вишивок, рідкісні книги, монети, медалі, а також зброя козаків і опришків, старовинні музичні інструменти.

У нелегкі для України часи жителі Стрия допомагають воїнам на сході в боротьбі з російськими загарбниками. Тільки за минулий рік на Стрийщині надали допомогу демобілізованим воїнам на суму 500 тис. грн. Старовинний Стрий живе з надією на добре майбутнє.

Будинок міської ради Стрия.

Будинок міської ради Стрия.

Коментарі закриті.