5 лютого, 2016

Міністер-реформатор подав у відставку

Міністер економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус. (Фото: Euromaidan Press)

КИЇВ. – Міністер економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус заявив 3 лютого про те, що подає у відставку з посади міністра. „Ми з командою готові йти негайно. Я прошу Верховну Раду проголосувати за відставку вже завтра“, – сказав А. Абромавичус.

Міністер заявив, що ключовою причиною його звільнення з посади став конфлікт з першим заступником керівника фракції „Бльок Петра Порошенка“ (БПП) Ігорем Кононенком, який, як стверджує А. Абромавичус, намагається розставити своїх людей в міністерстві і на підконтрольних йому підприємствах, щоб контролювати грошові потоки.​ Кульмінацією кадрового свавілля стало бажання мати „власного“ заступника міністра‚ який відповідав би за „Нафтогаз“ та інші державні підприємства.

​​„Протягом року Ігор Кононенко активно лобіював своїх людей на посаду генерального директора „Укртрансаміаку“. Депутат від БПП, безпосередньо підконтрольний І. Кононенкові, тиснув на призначення в „Держзовнішінформі“, підприємствах порошкової металургії, Національному аґентстві з акредитації України“‚ – йдеться в заяві А. Абромавичуса, поширеній на сайті Мінекономіки.

І. Кононенко, у свою чергу, назвав звинувачення А. Абромавичуса на свою адресу спробою перекласти на нього відповідальність за невдачі в роботі міністерства.

І. Кононенко також заявляє, що на посаду першого віце-прем’єра-міністра економіки у фракції БПП обговорюють кандидатуру Віталія Ковальчука.

Посол США в Україні Джефрі Паєт схвально відгукнувся про дії А. Абромавичуса на посаді міністра економічного розвитку і торгівлі України. ​​„Один з великих реформаторів в українському уряді. І той, хто вірить у майбутнє, на яке заслуговує український народ“, – написав посол на своїй сторінці у мережі мікроблогів Twitter, коментуючи рішення міністра про відставку.

Депутат від Народного фронту Антон Геращенко назвав заяву про відставку А. Абромавичуса „результатом брудної публічної та непублічної кампанії проти уряду“.

Натомість, голова Одеської адміністрації  Михайло Саакашвілі, коментуючи заяву А. Абромавичуса, додав до переліку тих, хто, на його думку, перешкоджає реформам, Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

„Всі наші ініціятиви щодо зміни керівників державних підприємств бльокую особисто прем’єр-міністер з подання одного з лідерів фракції „БПП-Солідарність“ у Раді Ігоря Кононенка і ще декількох груп впливу“, – написав М. Саакашвілі.

Посольство Швеції в Україні 3 лютого видало заяву, яку підписали посли західних країн. „Ми глибоко розчаровані відставкою Міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса, який досяг справжніх результатів у проведенні реформ в Україні. Впродовж минулого року А. Абромавичус і його професійна команда добились важливих зрушень у впровадженні жорстких, але необхідних економічних реформ, покликаних стабілізувати українську економіку, викоріненні хронічної корупції,  приведенні України у відповідність до вимог програми Міжнародного Валютного Фонду і сприянні формуванню більш відкритої та прозорої влади. Стабільне, безпечне та процвітаюче майбутнє України вимагатиме постійних зусиль від чисельної команди відданих професіоналів, до якої входять представники різних сил, які інтереси українського народу ставлять вище своїх. Важливо, аби українські лідери відкинули свої дріб’язкові розбіжності, назавжди залишили у минулому корисливі інтереси, що гальмували розвиток країни протягом десятиліть та активізували проведення необхідних реформ“.

Заяву підписали Посол Канади в Україні Роман Ващук‚ Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон‚ Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Кристоф Вайль‚  Посол Італії в Україні Фабріціо Романо‚ Посол Литви в Україні Марюс Януконіс‚ Посол Королівства Швеція в Україні Андреас фон Бекерат‚ Посол Швайцарії в Україні Гійом Шойрер‚  Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф.

А. Абромавичус був призначений на посаду Міністра економічного розвитку і торгівлі у грудні 2014 року, отримавши перед цим українське громадянство. До того працював у шведській компанії „East Capital“, де керував роботою половини фондів з активами у понад 3.5 млрд. дол. 

Коментарі закриті.