20 жовтня, 2016

Музеєві виповнилося 120 років

Будинок Федора Штейнгеля тепер належить до Свято-Миколаївського монастиря.

ГОРОДОК‚ Рівненська область. – Восени 1896 року в селі Городок, що межує з Рівним, було відкрито перший краєзнавчий музей у тодішній Волинській губернії, перший сільський музей в Україні. З цієї нагоди в обласному краєзнавчому музеї 7 жовтня відбулася наукова конференція, на яку приїхали представники наукових закладів та музеїв з 20 міст України.

Учасники конференції побували в селі Малий Стидин біля пам’ятного знака, який символізує місцину, де зароджувалася УПА-Північ.

На конференції вели мову про ініціятора та організатора першого сільського музею в Україні, мирового судді, заступника Посла Української Народної Республіки в Берліні, барона Федора Штейнгеля. У Городку він разом з приятелем Миколою Біляшівським заснував „експонатозбірню“.

При цьому барон зауважував: „Я не претендую створити одразу музей Волинської губернії, я хочу лише підштовхнути цю справу, покласти, так би мовити, перший камінь, а послідовники цього, маю надію, знайдуться“.

Музейна установа під керівництвом Ф. Штейнгеля розвинула широку діяльність – відбувалися наукові конференції, історики та краєзнавці готували доповіді та реферати‚ вирушали в експедиції на розкопки. Музей мав декілька відділів: природознавчий (з колекцією з геології, мінералогії, палеонтології, фльори і фавни Волинської губернії), географічний із зібранням мап, плянів, краєвидів історико-статистичних архівів)‚ антропологічний (з матеріялами про особливості розвитку населення Волині)‚ археологічний та етнографічний.

Музей, на розвиток якого барон Ф. Штейнгель не шкодував власних грошей‚ співпрацював з видатними науковцями свого часу. Під час Першої світової війни музейна установа змушена була припинити існування. Експонати й бібліотека були евакуйовані до Києва, частина – на Кавказ. Їхня подальша доля, на жаль, і досі під завісою таємничости.

Коментарі закриті.