15 липня, 2016

Музей діяспори розповідає про закордонних українців 

Учасники зустрічі в Науковому Товаристві ім. Шевченка. В центрі – Оксана Підсуха. (Фото: Володимир Давиденко)

НЮ-ЙОРК. – 30 червня в приміщенні Наукового Товариства ім. Шевченка відбулася зустріч з директором Музею української діяспори Оксаною Підсухою. Тема її виступу: „Музей української діяспори. На шляху до створення в столиці України наукового та музейного центру українців світу“.

Вона розповіла про історію та сучасне життя музею, представила його постійну колекцію, виставки та проєкти, а також бачення майбутнього розвитку цього унікального закладу як потужного наукового та музейного центру українців світу. Презентація супроводжувалася показом прозірок і була проведена за сприянням НТШ та Української Вільної Академії Наук (УВАН).

Музей української діяспори в Києві.

Музей української діяспори в Києві.

Музей був відкритий 29 травня 1999 року за державною програмою „Закордонне українство“, яку 24 вересня 2001 року затвердив Президент України Леонід Кучма. Спершу нову установу назвали Музеєм культурної спадщини, але тепер дали їй більш доцільну назву – Музей української діяспори. Музей діяв успішно під керівництвом першого директора Володимира Тихенка, проте в наступні роки став занепадати і міг зникнути, але у 2014 році його очолила діяльна киянка Оксана Підсуха й надала установі новий імпульс до життя.

О. Підсуха здобула фах мистецтвознавця в Київській консерваторії, має значний досвід видавничої та журналістської діяльности. Разом з нею в музеї працюють мистецтвознавці Анна Лексіна, Наталія Білоус, Наталія Прокопчук, мовознавець Марія Дендебера.

Для фінансової підтримки музею утворено Міжнародний благодійний фонд світових українців „Діяспора“, який очолили Юлія Ковальська, голова Федерації шахів України, підприємець Віктор Капустін та О. Підсуха.

Музей розмістився у старовинній садибі дипломата Петра Веселицького, збудованій в 1785 році у Липках – аристократичному районі міста. Його експозиція розповідає про художників, хормайстрів, письменників, поетів, хореографів та співаків, які переважно народилися й навчалися в Києві, а потім були змушені його залишити. Музей знайомить українців з художньою спадщиною своїх земляків, які працювали в еміґрації. Музей також містить книги, особисті речі, світлини та документи видатних представників закордонного українства, зокрема родини Кричевських, Олекси Булавицького, Людмили Морозової та інших. Є також колекції народного одягу, монотипій та емалей, народної ікони, документальної фотографії української діяспори в Австралії, книги письменниці Докії Гуменної, колекція писанок Ніни Булавицької.

У меморіяльній залі Сержа Лифаря виставлені особисті речі та фотографії славетного танцівника. Окрему залю присвячено піяністові-віртуозові Володимирові Горовицю, який також народився в Києві, а згодом прославив Україну в усьому світі. Відвідувачі можуть переглянути фотоматеріяли, які розповідають про українські театральні колективи з США, Франції, Австралії.

Окрім постійної експозиції, музей влаштовує персональні та тематичні виставки. Кияни і гості столиці відвідали виставки „Наш Сікорський“, „Двічі через океан“, „Філософія міґрації“. За проєктом „Родина в музеї“ відбуваються фестивалі „Вербна неділя“ і „Коли ми були козаками“, для дітей влаштовується дійство „Український герой“, проведено також три благодійних акції „Гостини у діяспори“.

Лише у 2015 році музей відвідали близько 7,000 гостей. Багато з них побували на авкціоні картин, переданих музеєві з США Катериною Кричевською-Росандіч. До авкціону було видано каталог „Династія Кричевських“, який сам по собі є мистецькою пам’яткою.

На зустрічі в Ню-Йорку О. Підсуха (вона прилетіла з дочкою Лесею) розповіла про матеріяльні потреби музею, старовинна будівля якого потребує оновлення, закликала присутніх фінансово допомагати музеєві і передавати особисті архіви, книги і мистецький доробок закордонних українців. Адреса музею: Музей української діяспори, вул. Бандери, 40б, Київ, 01015 Ukraine. Електронна пошта: [email protected]. Тел.: (380-44) 280-6418.

Коментарі закриті.