27 липня, 2016

Молодь – надія людства

Минуло вже понад 30 років від перших Світових днів молоді‚ ініційованих великим Папою-слов’янином Іваном-Павлом ІІ. Відтоді‚ від масового паломництва молодих людей до Риму у 1985 році‚ такі прекрасні‚ сповнені сердечним теплом і духовною радістю зустрічі стали традиційними‚ відбуваючись кожні два-три роки.

Цього року Світові дні молоді відбувалися від 25-го до 31 липня у Кракові. Це польське місто відоме як світовий центр визнання Божого Милосердя‚ тому тисячі молодих паломників з усіх країн і континентів скористалися можливістю відвідати місце об’явлень‚ гріб святої Фавстини Ковальської та санктуарій та бути учасниками багатотисячної Хресної ходи уздовж берега річки Вісла.

Темою для цьогорічної світової молодіжної зустрічі Папа Франциск обрав слова „Блаженні милосердні‚ бо вони зазнають милосердя“ – це п’яте з восьми блаженств‚ проголошених Ісусом в Його проповіді на березі Галилейського озера.

Центральними подіями світового зібрання християнської молоді були зустрічі з Папою Франциском та різні супровідні заходи духовного і культурного характеру.

Щонайменше 350 тис. вірян ночували в Кракові і його околицях, в парафіях, школах, приватних будинках, гуртожитках та готелях. Потягами на Світові дні молоді приїхали 200 тис. осіб; 5‚000 автобусів доставили у Краків 250 тис. осіб, а 90 тис. паломників прибули до Кракова 25 тис. автомобілями. 100 тис. вірян прийняв Краків з пішохідних чи велосипедних прощ. Загалом у світовому молодіжному святі взяло участь майже 2.5 млн. осіб.

Духовне підготування до Світових днів молоді 2016 року почалося від 13 квітня 2014 року‚ коли бразилійська молодь передала Хрест Світових днів молоді й ікону Матері Божої представникам Польщі. Вже наступного дня ікона і Хрест перебували у Познанській архидієцезії‚ звідки переходили до усіх інших дієцезій‚ залишаючись у кожній протягом 20 днів. Й так аж до Кракова‚ де в костелі Святого Хреста кожного 16-го дня місяця відбувалося урочисте Богослуження в намірі Світових днів молоді.

Слід підкреслити‚ що цього разу діяла нова ініціятива „Квиток для Брата“‚ яка дозволила бідній молоді зі Східньої Европи взяти участь у Світовому дні молоді.

Також під час Світових днів молоді звучав офіційний гимн цього міжнародного свята. Слова і музика гимну належать Якубові Блихажові‚ прем’єра відбулася у Кракові 6 січня 2015 року‚ а презентація української версії – 17 вересня 2015 року у Львові.

Своєрідним прологом до Світових днів молоді було липневе масове паломництво кільканадцяти тисяч молодих християн з 54 міст України‚ Польщі‚ Білорусі та Молдови до монастиря Босих Кармелітів у місті Бердичів на Житомирщині. Перед чудотворною іконою Матері Божої Бердичівської люди молилися за мир і припинення війни в Україні.

Коли Папа Іван-Павло ІІ запропонував організувати Світові дні молоді‚ ніхто у Ватикані не хотів цього‚ але Папа був непохитний. Він завжди був близький до молоді. Під час перших Світових днв молодіі у Римі 1985 року Папа нагадав важливу річ: „Уся Церква на всесвітньому рівні має бути все більше відданою підтримці молодих людей людям у їхніх клопотах і прагненнях‚ у їхній відкритості і надіях – для того‚ щоб відповісти на їхні очікування і передати їм ту певність‚ якою є Христос“.

Коментарі закриті.