3 лютого, 2017

Митрополита Антонія привітали з 70-літтям

Митрополит Антоній і Архиєпископ Даниїл в оточенні православних священиків. (Фото: Левко Хмельковський)

САВТ-БАВНД-БРУК‚ Ню-Джерзі. – В Українській православній церкві св. Андрія Первозваного 28 cічня було урочисто відзначено 70-ліття Митрополита Української Православної Церкви (УПЦ) США і діяспори Антонія, Єпископа Константинопольської Православної Церкви, Митрополита Ієрапольського.

Архиєрейську Літургію відслужили Митрополит Антоній і президент Консисторії УПЦ США Архиєпископ Даниїл в сослуженні великого числа священиків.

На торжество прибули голова Констисторії Української Автокефальної Православної Церкви у Великобританії митрофорний протоєрей о. Богдан Матвійчук та о. Віталій Дерев’янко з Бельгії, Генеральний консул України в Ню-Йорку Ігор Сибіга з дружиною і дочкою, дипломат з консульської служби Міністерства закордонних справ України Костянтин Ворона.

Наставницьку проповідь виголосив о. Стефан Гутник. Органічним продовженням Служби Божої стало вітання Митрополита Антонія з 70-річчям. Слово про нього виголосив Архиєпископ Даниїл.

Владика Антоній подякував за вітання усім присутнім і зокрема хорові церкви, спів якого, на його думку, перевищує рівнем виконання духовні співи великих і відомих храмів.

Після Служби Божої відбувся урочистий обід, на якому Владиці Антонієві були вручені численні подарунки. Ведучий о. Василь Заверюха розповів про життєпис і церковне служіння Владики Антонія. Митрополит Антоній (в миру Іван Щерба) народився 30 січня 1947 року в Шароні, Пенсильванія, в родині Івана та Дорофеї Щербів. Вчився в Українській семінарії св. Андрія та в університеті Вініпеґу. 1 жовтня 1972 року був висвячений у сан диякона, а 26 листопада 1972 року — в сан священика. 29 травня 1985 прийняв чернецтво з іменем на честь Антонія Великого, засновника християнського чернецтва, пустельництва й монашого життя у християнстві.

Свячення Антонія на Архиєпископа Ню-Йоркського очолив Митрополит Мстислав (Скрипник). 11-12 березня 1995 року разом з усією УПЦ США був прийнятий під омофор Константинопольського Патріярха з визнанням за ним архиєрейського сану. Після кончини Митрополита УПЦ США Костянтина (Багана) був обраний місцеблюстителем митрополичого престолу, а 14 листопада 2012 року став Митрополитом УПЦ США.

Ікону Ісуса Христа виготовили з фотографій дітей православних закордонних українців.

Ікону Ісуса Христа виготовили з фотографій дітей православних закордонних українців.

Коли вітали Владику Антонія представники парафій, українських установ і громадських організацій, то дарували переважно вироби місцевих мистців – картини, вишивки, інші речі. Михайло і Наталя Капелюхи, брат і сестра, подарували велику ікону Ісуса Христа, виготовлену з маленьких фотографій дітей православних закордонних українців.

Фінансовий директор Української Національної Федеральної Кредитової Спілки Зенон Галькевич прийшов з грошовим даром від кредитівки, інші принесли квіти, підготували музичні подарунки. Олександер Павликівський грав на саксофоні. Студенти Семінарії св. Софії під керівництвом о. Тараса Науменка співали колядки, а також виконали жартівливу пісню, присвячену Владиці Антонієві.

З піснею Олександра Білаша „Ясени“ вийшов на сцену о. Богдан Калинюк, настоятель парафії св. Трійці у Бенсенвілі, Ілиной. Разом з ним приїхав з цієї парафії танцювальний ансамбль „Горлиця“ (керівники В’ячеслав і Тетяна Тіхонови), котрий посів друге місце у недавньому конкурсі українського танцю, у якому брали участь гурти з п’яти штатів. Гості виконали танець з традиційним вітанням хлібом і сіллю на українському рушникові.

Обід приготувало Сестрицтво Покрови під проводом Лесі Сівко.

Коментарі закриті.