26 жовтня, 2016

МЗС вимагає звільнити Сенцова і Кольченка

Олег Сенцов (зліва) і Олександер Кольченко – політичні в’язні Росії. (Фото: Сергій Пивоваров)

КИЇВ. – У Міністерстві закордонних справ (МЗС) називають цинічним рішення Росії про відмову в переданні Україні українського режисера Олега Сенцова. „Олег Сенцов – громадянин України, став заручником аґресивної політики Росії,“ – заявила 21 жовтня речник МЗС Мар’яна Беца. МЗС вимагає негайно звільнити засудженого за політичними мотивами О. Сенцова, а також всіх українських заручників у Росії.

Заступник міністра юстиції України з питань европейської інтеґрації Сергій Петухов оприлюднив фотокопію відповіді Міністерства юстиції Росії, в якій, зокрема, вказано, що О. Сенцов отримав російське громадянство.

25 серпня 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд Росії засудив О. Сенцова, українського кінорежисера з Симферополя до 20 років суворого режиму. Спільником О. Сенцова російські слідчі зробили кримського активіста Олександра Кольченка, якого засудили до 10 років колонії суворого режиму.
О. Кольченко і О. Сенцов своєї провини не визнали. Правозахисні організації вважають звинувачення необґрунтованими і політично мотивованими. У квітні цього року в повідомленні Уповноваженого з прав людини в Росії вказували, що українське громадянство засуджених у Росії О. Сенцова й О. Кольченка офіційно підтверджене.

О. Сенцов і О. Кольченко до арешту жили в Криму. Після незаконної анексії півострова Росією їх громадянство автоматично змінили. Однак російські пашпорти вони не отримали і просили вважати їх тільки українськими громадянами. Омбудсмен Росії наполіг на тому, що вони залишаються громадянами України незалежно від наявности у них громадянства Росії.

 

Коментарі закриті.