18 лютого, 2016

Мандрівна виставка молодих миcтців утверджує Україну

no.8

Промовляє Олександер Мацука. (Фото: Христя Сизоненко)

ВИПАНІ, Ню-Джерзі. – 31 січня в Українському Американському Культурному Центрі Ню-Джерзі відбулось відкриття виставки „Ukraine Еxists“ („Україна існує“),  яку влаштувала команда благодійного фонду „Вільні UA“ – вокаліст гурту „АнтитілА“ Тарас Тополя (цей гурт у 2013 році провів всеукраїнську туру „Їдем-їдем“, причому кожен виступ у турі починався і закінчувався гаслом „Від Луганська і до Львова лине українська мова!“), Аліна Гаєва – мисткиня, куратор мистецької частини проєкту, засновниця ґалерії „Чорна ящірка“ у Дніпропетровську, Катерина Нечаєва-Скорук – директор Благодійного фонду „Вільні UA“, Сергій Вусик з гурту „АнтітилА“, куратор виставки, Руслан Горовий – журналіст, письменник, автор відеофільмів, куратор виставки, Лесь Панчишин – художник, фотомистець, кераміст і скрипаль, координатор виставки.

no.8

Промовляє Олександер Мацука. (Фото: Христя Сизоненко)

„Вільні UA“ вже півтора року допомагають українським воякам на передовій лінії війни з Росією, поставляючи медикаменти, тепловізори, бронежилети, придбані на зібрані фонди.

Ідея виставки виникла взимку 2015 року, коли йшли запеклі бої за Донецьке летовище, за Дебальцеве, а в Раді Безпеки ООН російські дипломати цинічно спотворювали факти і події в Україні. Активісти зрозуміли, що необхідно знайомити світ з правдивою інформацією щодо війни на сході України. Ідею виставки підтримали Міністерство закордонних справ України, а також Постійне Представництво України при ООН. 12-22 січня виставка була показана в Ню-Йорку, в Головному бюрі ООН.

Виставку спонзорували Союзу Українок Америки (округа Ню-Джерзі), Українська Американська Федеральна Кредитова Спілка „Самопоміч“, компанія „Міст“.

Молитвою благословив виставку парох Української католицької церкви св. Івана Хрестителя у Випані о. Степан Білик. На відкритті виставки промовляли Олександер Мацука – заступник директора Департаменту новин і засобів масової інформації Секретаріяту Ради Безпеки ООН, який раніше працював у Представництві України при ООН, Леся Тополя – мама ініціятора проєкту Т. Тополі.

Про організаторів виставки розповіла ведуча д-р Роксолана Лещук. Виступили Ксеня Раковська, голови Округи СУА Ню-Джерзі, управитель місцевої філії Кредитівки „Самопоміч“ Михайло Козюпа, який повідомив про надання фінансової підтримки виставці. Окрасою свята стала гра юних піяністок Уляни Лещук та Софії Коваль.

Ціль виставки – донести до міжнародної спільноти чесну і достовірну інформацію про війну в Україні. Ще одна місія проєкту – гуманітарна. І полягає у популяризації сучасного українського зображувального мистецтва. Саме тому виставка складається з двох частин з умовними назвами „Мир“ і „Війна“ – показу документальних матеріялів про війну і виставки сучасного українського мистецтва.

Розділ про війну представлено інсталяцією з сталевого каркасу та предметів української війни за незалежність. В конструкцію вмонтовано чотири екрани, на яких триває показ документальних фільмів творчої групи „Babylon-13“, Микити Звілінського, Костянтина Ревуцького, Руслана Горового, Євгена Власова, Вікторії Івлєвої та інших. Автором документального фільму „Укропи Донбасу“ є Р. Горовий – головний режисер телеканалу „Магнолія ТВ“. У фільмі показана важка, але реальна історія двох українських добровольців, які потрапили у полон до бойовиків самопроголошеної „Луганської народної республіки“, про звірства і катування людей у підвалах Луганського СБУ, про втечу Вікторії та Сашка Кононових, які викрали український прапор, об який сепаратисти витирали ноги, і втекли з полону. Прапор теж є на виставці.

Режисери об’єднання „ОМ-ТВ“ пропонують добірку ґрунтовних документальних розслідувань щодо присутности російських військових, диверсантів і військової техніки на сході України, висвітлюють документальні кадри про анексію Криму, про збройне захоплення адміністративних будівель на Донбасі. Два документальні фільми про бойові будні бійців полку спеціяльного призначення „Азов“ у Широкино є результатом співпраці режисера і фотографа Руслана Ганущака та мандрівника Ігора Захаренка. У фільмах – розповіді бійців, що тримали оборону в Маріюпольському напрямку.

Чотири документальні стрічки про нелегку долю мирного населення під час військових дій зняла Вікторія Івлєва – російська журналістка, яка 2014 року приїхала на Донбас, аби фільмувати життя мирного населення у прифронтовій зоні. Команда об’єднання „Hero UA“ представила на виставці серію коротких історій різних людей, що стосуються війни на сході України.

На центральній інсталяції виставки „Минуле – майбутнє“ по обидва боки від мапи Україні з показом території бойових дій розміщено символічні зображення важкого минулого та світлого майбутнього України. Минуле символізують темні „Круги життя“ Богдана Кухарського. У цій частині є видряпаний на символічній в’язничній стіні вірш Василя Стуса:

Терпи, терпи – терпець тебе шліфує,
сталить твій дух – тож і терпи, терпи.
Ніхто тебе з недолі не врятує,
ніхто не зіб’є з власної тропи.
На ній і стій, і стій – допоки скону,
допоки світу й сонця – стій і стій.
Хай шлях – до раю, пекла чи полону –
усе пройди і винести зумій.

Метою мистецької частини проєкту є ознайомлення з молодими українськими авторами та їх доробком. Представили інсталяції уродженець Білорусі і організатор ряду фестивалів сучасного мистецтва Руслан Колмиков, кераміст Богдан Кухарський зі Львова, плякати – Андрій Єрмоленко, відомий дізайнер-каліграфіст Закентій Горобйов, живопис – А. Гаєва, Л. Панчишин, Юрій Шаповал, майстер аерозолю і акрилу Сергій Радкевич, уродженка Черкас, оспівувачка краси квітів Світлана Дзюба, нетрадиційний пейзажист Костянтин Копосов, співець Львова у живописі Макар Москалюк, тонкий знавець України Оксана Свіжак, закохана у акрил Лілія Студницька. Юра Єфанов, який і у Києві відданий рідному кримському Гурзуфу, представив електронний ipad painting. Є на виставці розпис Ольги Куліш-Федоренко і вишивка Анжеліки Рудницької.

Молоді мистці відійшли від ідей традиціоналізму, надали своїм творам унікальної форми. Це був модерн, але особливий, зрозумілий усім, хто небайдужий до України її долі. З традиційного живопису можна зауважити хібащо полотно „Етюд“ уродженця Прилук імпресіоніста Ю. Шаповала, яке нагадує твори співця української хати Івана Кулика. Мистці переважно молоді – 25-32 років, походять з різних частин України – з Галичини і Волині, Криму і Придніпров’я, з Донбасу і Таврії, але вже мають значний досвід групових і персональних виставок. Честю для України був показ їхніх творів для дипломатів ООН і закордонних українців.

Одними з організаторів виставки у Випані була сім’я Лещуків – Роксолана, її чоловік Іван та дві дочки, які супроводжували виставку та її монтаж, доклали немалих зусиль, аби вона відкрилася. Допомагали Володимир та Надія Боришполови.

Мандрівна виставка після показу в Ню-Джерзі поїде до Чикаґо.

Ініціятори виставки мають намір показати її після США в інших країнах Европи й світу, в Канаді, Швайцарії, Польщі, Німеччині.

no.8

На виставці (зліва): активістки Союзу Українок Америки Роксоляна Мисило, Валентина Табака і ведуча вернісажу д-р Роксолана Лещук.

Коментарі закриті.