26 травня, 2016

Майстриня малює‚ в’яже і гачкує

Надія Сакаль з мальованою тарелею. (Фото: Олександер Костирко)

МОРШИН, Львівська область. – Кожного дня у моршинському санаторії „Говерла“ збирається чимало людей не тільки попити цілющої води, а й подивитися на народні вироби, які попронують гостям місцеві умільці. Милуючись цими виробами місцевих народних я познайомився 12 травня з Наталією Сакаль та її сином Назаром. Він має у Моршині своє туристичне бюро і організовує поїздки до незвичайних місць на Львівщині та сусідніх областях.

Н. Сакаль пропонувала картини, вишиті українські сорочки, тарелі з малюнками на теми українських пісень. Народилась вона в шахтарському містечку Сніжне на Донбасі. Батьки були з козацьких родів – мати з Полтавщини, а батько з Корсунщини на Черкащині. Після школи вона поступила до Київського художньо-промислового технікуму на відділ художнього оформлення, де познайомилась з петриківським розписом, яким займається і досі. Окремі її роботи побували на виставці в Братіславі.

Поїздки до Корсуня-Шевченківського з його гірськими берегами, до села Квітки з прекрасною природою дуже вплинули на творчість мисткині і знайшли передання в її малюнках. Потім був переїзд до Моршина, де вона народила двох синів та доньку. З-під її пензля виходять картини з карпатськими горами. Вона стала членкою художнього об’єднання „Стрий“, працює художником в Моршинському сувенірному цеху, викладачем малювання в місцевій школі мистецтв, робить виставки своїх робіт в Моршині і Стрию. Якось свої картини показала на батьківщині мами в містечку Кобеляки на Полтавщині.

Майстриню з великим художнім досвідом запросили працювати майстром художнього живопису і іконопису до Стрийського художнього училища.

В місцевій ґалерії „Шевченківська світлиця“ було проведено персональну виставку Н. Сакаль. Вона почала також займатись вив’язанками та гачкуванням. Тобто не вишиває українські сорочки, а гачком кожну нитку протягує по матерії. Першим замовником був її син Назар, потім його друзі та знайомі. Тепер її сорочки та тарелі відомі в Україні, Ізраїлі, США, Німеччині та інших країнах світу.

Коментарі закриті.