10 березня, 2017

Лінії творчости мистця Олексія Коваля

Олексій Коваль

ТОРОНТО. – Емалі майстира з України Олексія Коваля не літературні, справжні, матеріяльні, формату доброї картини, і власне, краще за все називати їх панно.

Протравлений рисунком мідний лист розрізається на кластери, що випікаються у печі, а далі, наклеєний на основу, знову набуває втраченої цілісности. В портретах монохромні, оцифровані і потім переведені на левкас фотообрази сучасників і предків‚ одягнені в пишні шати – на зразок барокових одеж з тонкими нитями цировки в українській іконі, але мідно-емалеві, як оклади старовинних манускриптів. Поверх художник накладає сріблення чи золочення, вплавляючи справжні дукачі і фібули.

В серіях емалей, таких як „Ляльки“, художник нібито ховається за надлишковою барвистістю та опуклістю форми, як автор за декораціями та маріонетками, нібито підсовує мудровані вироби-іграшки ласому до усього блискучого простакуватому глядачеві, підігруючи його наївності, забавляючи наче дитину. Яскрава обгортка нав’язує себе як самоцінність, відволікає від роздумів, зачаровує і присипляє. А насправді в грайливій формі оповідає про вічні цінності.

Олексій Коваль. „Весільні портрети (диптих).

Олексій Коваль. „Весільні портрети (диптих).

Серед інших творів вирізняється „Неаполь. Тераса“ (2015).  Вилинялий пейзаж колишньої столиці Королівства обох Сицилій з абрисами Везувію –  спорохнявілий як паволок під левкас, але реставрований гобелен випинає емалевий натюрморт, стиглий, переливчастий: збризнута яскравими відблисками, ніби жива, плоть – овочі, солодощі і вино – нагадування про дарунки південної італійської природи, про заморські товари зі Сходу, від арабів, персів та індусів.

Весільні Портрети (частина диптиха).

Весільні Портрети (частина диптиха).

Емаль відзначається не тільки трудомісткістю – в цілому, процес складається з близько 24 етапів, для оволодіння цією технікою потрібно оволодіти собою, а це, в свою чергу, потребує мужности, постійного тренування, впевнености та правильного розрахунку власних сил, гострого ока та твердої руки, спостережливости, швидкості реакції, досвіду задля прогнозування часто непередбаченого результату. Ці риси притаманні О. Ковалеві.

Виставка творів майстра-емальєра відбудеться 1-15 жовтня у ґалерії Канадсько-Української Мистецької фундації.

Коментарі закриті.