24 червня, 2016

Люди рятували святиню

Дерев’яний різьблений хрест-розп’яття з Млинова.

ДУБНА, Рівненська область. – До числа давніх реліквій потрапив триметровий дерев’яний різьблений хрест-розп’яття, що здавна перебував у костелі, зведеному в Млинові за часів Йогана Пінзеля. Спеціяльна комісія, детально вивчивши скульптуру, дійшли до висновку, що це робота рук Пінзелевих учнів. Найімовірніше, Франсиска Оленського, теж знаного й талановитого різьбаря, який прикрашав костел у сусідньому з Млиновом Дубні.

Доля скульптури могла закінчитися у 1960-их роках, коли комуністична влада вирішила знести у селищі храм. Його зруйнували, постягувавши тракторами бані і скинувши на купу церковне начиння, аби знищити.

Довідавшись, що неушкодженими зостались деякі культові речі, парафіяни Свято-Покровської церкви Микола Синюк, Любов Шух, Роман Кудерчук, Григорій Сувінський, Ликеря Черв’як, Микола Приступа, Феодосій Грицюк гуртом серед білого дня перенесли їх з костелу до православного храму. Таким чином вдалося врятувати і хрест з розп’яттям.

Уже в незалежній Україні, коли у Дубні відновили костел, реліквію передали в храм Яна Непомуки після Служби Божої, яку відслужили українською та польською мовами оо. Василь і Леонтій та ксьондз Олександер.

На цю скульптуру претендував й Луцьк, аби розмістити в катедральному соборі. Однак давньої скульптури немає наразі й у Дубні. Кажуть, що пам’ятку передали на реставрацію. Але куди саме, ніхто не знає. Минуло понад 10 років, а з тієї реставрації святиня ніяк не повертається.

Коментарі закриті.