16 січня, 2016

Люди зацікавилися минулим своїх родин

КИЇВ. – До Дня архівіста Центр досліджень визвольного руху спільно з Реанімаційним пакетом реформ оприлюднили оцінку роботи українських архівів та розповіли про головні новації прийнятого в рамках декомунізації закону про доступ до архівів КҐБ. Презентація дослідження відбулася 24 грудня 2015 року в Українському кризовому медія-центрі.

„Від 21 травня 2015 року кожен громадянин, написавши заяву, має право й можливість ознайомитися з документами КҐБ, які доти були секретними, і самостійно безкоштовно скопіювати їх”‚ нагадав юрист Інституту медія права та експерт Реанімаційного пакету реформ Ігор Розкладай.

Кількість таких запитів уже зросла в кілька разів. „Лише за даними архіву Служби Безпеки України впродовж 2015 року на 46 відс. більше громадян та організацій зацікавилися минулим і звернулися до архіву за пошуком інформації. Понад половина цих людей шукає своїх близьких, доля яких десятиліттями залишалася під ґрифом „таємно”, – повідомила аналітик Центру досліджень визвольного руху Анна Олійник.  Всі документи відкриті також для чужинців. Тим часом у Росії вирішили, що їхні архіви будуть закриті до 2044 року.

Виконуючий обов’язки директора Центру досліджень визвольного руху Андрій Когут звернув увагу на те, що новий закон надав можливість безкоштовного самостійного копіювання. Історичні архівні матеріяли мають передати з силових органів до новоствореного Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті. Із переданням документів до архіву Інституту національної пам’яті поменшають бюрократичні проблеми, притаманні силовим органам.

Напишіть відгук