1 грудня, 2016

Люди живуть все довше

Приємну новину подає спільна доповідь Европейської комісії та Організації з економічного співробітницта і розвитку (ОЕСР): середня тривалість життя у країнах Европейського Союзу вперше перевищила 80 років. У 1990 році вона становила 74 роки і два місяці‚ у 2014 – 80 років і дев’ять місяців. Певна річ‚ це ще далеко до біблійного віку (Старий Заповіт стверджує‚ що Адам‚ перший чоловік‚ жив 930 літ‚ Ной – 950‚ Мафусаїл – 960 років). В часи Римської імперії людське життя в середньому тривало лише 32 роки.

В цілому в Европі ситуація не змінювалася аж до середини ХХ ст.‚ коли у більшості почався бурхливий розвиток економіки‚ швидко поліпшувалися життєві умови‚ набула масової доступности медична допомога. Тобто‚ іншими словами‚ тривалість життя великою морою залежить від соціяльних чинників – матеріяльного рівня‚ стабільних доходів населення. Наприклад‚ в Японії‚ де місячна середня платня сягає 3‚000 дол.‚ чоловіки в середньому живуть 79 років‚ а жінки – 86 років.

Згадана доповідь підкреслює‚ що збільшення тривалости життя ще не означає років здорового життя. Майже 50 млн. осіб в ЕС страждають хронічними хворобами‚ від них щороку вмирає понад пів мільйона людей працездатного віку‚ а економіка Евросоюзу кожного року втрачає близько 115 млрд. дол. Крім цього‚ 16 відс. дорослого населення ЕС терпить від надлишкової ваги. Европа також швидкими темпами старіє: у 1980 році осіб‚ віком понад 65 років було менше ніж 10 відс.‚ у 2015 році цей показник зріс до 20 відс. І все ж у країнах Західньої Европи люди в середньому живуть довше‚ ніж в Центральній та Східній Европі.

Серед країн-членів ОЕСР – а туди входять 34 найрозвинутіші держави – найнижчі показники тривалости життя в Угорщині‚ Словаччині і Мехіко.

За даними Світової організації охорони здоров’я‚ середня тривалість життя в усьому світі зросла від 2000 до 2015 року на п’ять років‚ однак‚ на конкретний показник все ще впливає реґіон народження. Наприклад‚ в країнах Африки‚ зокрема в Сієрра-Леоне‚ тривалість життя для жінок становить лише 50 років і вісім місяців‚ для чоловіків – 49 років і три місяці.

Покищо не має чим похвалитися Україна‚ зокрема у порівнянні з США. Американці в середньому живуть 79 років. Проте в рейтинґові Міжнародного економічного форуму Україна – на 88-му місці серед 144 країн‚ випереджаючи Єгипет‚ Азербайджан‚ Росію і Молдову.

Але спостерігається й позитивна тенденція в Україні – „збільшилась тривалість життя‚ – повідомила 30 листопада газета „Україна молода“. –  Якщо в 1991 році середній вік чоловіків сягав 64.5 року, то в 2015-му цей показник піднявся до 66.3 року. Так само і для жінок, щоправда, вони на 10 років живуть довше: на початку незалежности тривалість життя жінок у середньому становила 74 роки проти 76 років на сьогоднішній день. Різниця у віці на користь жінок пов’язана з тим, що вони більше турбуються про стан здоров’я та частіше відвідують лікаря“. Найбільш швидко тривалість життя збільшувалася у 2009-2011 роках. Зростання тривалості життя відбулося переважно завдяки зменшенню смертности серед людей працездатного віку та від тих причин смерті, які пов’язані з вживанням алькоголю та тютюну. Вперше за кілька десятиліть в Україні стабілізувалися і почали зменшуватися показники захворюваности та смертности від серцево-судинної патології.

Втішає‚ що тенденція – позитивна.

Коментарі закриті.