1 квітня, 2016

Лодія вирушає до Франції

Одеські реконструктори біля лодії.

ОДЕСА. – Слов’янська лодія „Анна Ярославна” представлятиме Україну на міжнародному фестивалі старовинних суден у французькому місті Бресті. Таке свято влаштовується там раз на чотири роки, збирає до 2,000 суден і понад 1 млн. гостей з усього світу.

Одеський центр історії мореплавання присвятив святу створення давньоруського човна, який наші предки називали лодія, і дав йому назву славетної дочки нашого народу, французької королеви Анни – „Анна Ярославна”.

Це вже дев’яте історичне судно команди ентузіястів, очолюваної істориком Ігорем Мельником. Раніше вони ходили в походи на виготовлених власноруч древньогрецькій дієрі „Івлія”, човні бронзового віку „Одісей”, грецькій галері „Персей”, на полікарі „Одеса”.

Київська княжна Анна, 19-річна донька Ярослава Мудрого 1051 року стала дружиною короля Франції Генріха І й зачаровувала всіх своєю красою, глибоким розумом, духовністю, освіченістю, бо знала грецьку мову й латину.

„Анна Ярославна” – не точна копія середньовічної лодії, бо древні суднобудівники, на жаль, своїх креслень одеським реконструкторам не залишили. У місті Рені знайшовся потомствений майстер човнів Андрій Соболенко, який виготовив каркас корпусу лодії.

Коментарі закриті.