24 червня, 2016

Литовці приїхали в Україну

ХЕРСОН. – Під час ХVІІІ Міжнародного театрального фестивалю „Мельпомена Таврії“, який 30 травня завершився в Херсоні, виступив з виставою „Моє ім’я – Литва“ народний театр з Пілайте‚ передмістя Вільнюса. Цей самодіяльний театр у південне місто запросила Наталя Бімбірайте, яка‚ крім допомоги військовим та створення Центру правової та психологічної допомоги демобілізованим і їхнім родинам, займається просвітницькою діяльністю.

Вистава „Моє ім’я – Литва“ подала погляд на долі 10 найвидатніших жінок за минулу історії цієї невеликої европейської держави. Серед них – літературний персонаж епічної поеми Адама Міцкевича „Ґражина“ – символ незламної любови до батьківщини, княгиня Литви Барбара Радвілайте, учасниця Співочої революції у Литві Лорета Асанавічюте, яка у січні 1991 року біля вільнюської телевежі загинула під російським танком.

Литовці під час зустрічі з українськими журналістами, яка стала можливою завдяки громадській організації „Нова ґенерація“‚ розповідали про свій власний шлях до незалежности і волі.

Крім вистави, литовці привезли з собою і вітчизняне кіно, яке представляла Соната Жальнеравічуте, координатор програм Вільнюського кінотеатру, визнаного одним з найкращих у Европі.

Керівник народного театру з Пілайте, автор сценарія та режисер Даля Тарайлене, свого часу займалася соціяльними питаннями: захищала сиріт, бідних сімей, юнаків, які служили в тодішній Радянській армії.

Литовські гості були впевнені, що любов до батьківщини здолає все. Саме такою була головна думка їхньої вистави. Заля Херсонського музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша завмиравла, коли йшлося про це, адже кожен розумів: говорять про Литву, а в серцях і Україна.

Коментарі закриті.